Kamerstuk 32500-VII-93

Brief van het Presidium t.g.v. het verzoek van de commissie voor Binnenlandse Zaken, advies te vragen aan de Raad voor openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen ( Rfv) inzake de organisatie van de (rijks)overheid, het gebruik van ICT en de dienstverlening aan de burger, in hun onderling verband.

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2011

Gepubliceerd: 21 april 2011
Indiener(s): Gerdi Verbeet (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-VII-93.html
ID: 32500-VII-93

100,0 %
0,0 %

CDA

SGP

D66

CU

PvdD

VVD

GL

PVV

PvdA

SP


Nr. 93 BRIEF VAN HET PRESIDIUM

Aan de leden

Den Haag, 21 april 2011

Het Presidium legt hierbij het verzoek van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van 6 april 2011 aan u voor (bijlage) op basis van artikel 17 van de Kaderwet adviescolleges en artikel 30 van het Reglement van Orde advies te vragen aan de Raad voor openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv). Het advies betreft de organisatie van de (rijks)overheid, het gebruik van ICT en de dienstverlening aan de burger, in hun onderling verband.

Het Presidium stelt u voor om hiermee in te stemmen.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

G. A. Verbeet

De Griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

J. E. Biesheuvel-Vermeijden

Bijlage

Aan het Presidium

Den Haag, 6 april 2011

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft besloten, conform het verzoek van het lid Van der Burg, op basis van art. 17 van de Kaderwet adviescolleges en art. 30 RvO-TK, u te verzoeken aan de Kamer het voorstel ter goedkeuring voor te leggen advies te vragen aan de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv). Het advies betreft de organisatie van de (rijks)overheid, het gebruik van ICT en de dienstverlening aan de burger, in hun onderling verband.

De Raden wordt verzocht in hun advisering over deze probleemgebieden de nadruk te leggen op het perspectief van de burger (de zgn. «E-burger») in plaats van het perspectief van de interne bedrijfsvoeringsprocessen van de overheid, en hun advies zo in te richten dat de voornemens die het kabinet in het regeerakkoord «Vrijheid en verantwoordelijkheid» (TK 32 417, nr. 15) heeft neergelegd daaraan kunnen worden getoetst.

Daarbij acht de commissie met name de volgende voornemens van het kabinet van belang.

  • Het aantal ambtenaren bij alle bestuurslagen wordt verminderd, onder meer door decentralisatie en taakverschuiving richting provincies en gemeenten waarbij de focus komt te liggen op de kernaken van de provincies in het ruimtelijk en economisch domein en het natuurbeleid.

  • Er wordt door de rijksoverheid verder gewerkt aan de vorming van een rijksinspectie en Centralisatie van bedrijfsvoering (o.a. ICT, inkoop, huisvesting, auditdiensten, facilitaire diensten) met een adequate aansturing en doorzettingsmacht voor de verantwoordelijke bewindspersoon.

  • De regeldruk, met name voor professionals en burgers, en de interbestuurlijke lasten worden Verder verminderd.

De commissie verzoekt u conform art. 30 RvO-TK deze adviesaanvraag ter goedkeuring aan de Kamer voor te leggen en, indien goedkeuring wordt verleend, door te geleiden aan genoemde Raden.

De griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken,

Van der Leeden