Gepubliceerd: 3 februari 2011
Indiener(s): Mark Rutte (minister-president , minister algemene zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-III-7.html
ID: 32500-III-7

Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 februari 2011

In de brief van de minister-president d.d. 15 september 2010 (32 123 III, nr. 11) is u medegedeeld dat het vorige kabinet het zinvol heeft geacht de vaststelling van de werkprogramma’s van de strategische adviesraden aan te houden in afwachting van een nieuw kabinet. In navolging van dit schrijven bied ik u hierbij namens het kabinet de werkprogramma’s 2011 van de strategische adviesraden aan1. De werkprogramma’s 2011 van de adviesraden, die nu vertraagd aan de Tweede Kamer worden aangeboden, zijn overigens slechts beperkt aangepast naar aanleiding van het aantreden van het nieuwe kabinet. Voor wat betreft de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen en de Raad voor de Wadden kan ik u, namens de minister van Infrastructuur en Milieu (I&M), het volgende melden.

Adviesraad Gevaarlijke Stoffen

Het werkprogramma van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen is aangehouden in afwachting van de behandeling van het wetsvoorstel tot opheffing van de AGS in Tweede en Eerste Kamer (Kamerstuk 32 323, nr. 2). Overigens was het werkprogramma voor 2010 identiek aan het werkprogramma voor 2011 waardoor niets het huidige functioneren van deze adviesraad in de weg staat.

Raad voor de Wadden

Op 19 november 2010 heeft de minister van I&M het rapport «Toekomst bestuurlijke organisatie waddengebied» aan de Tweede Kamer gestuurd (Kamerstuk 29 684, nr. 88). Daarbij heeft zij aangekondigd met voorstellen te komen voor een vereenvoudiging van de bestuurlijke organisatie. Bij de uitwerking van deze voorstellen wordt ook het advies uit het voornoemde rapport om de Raad voor de Wadden op te heffen betrokken, mede in het licht van het kabinetsvoornemen tot afslanking van het adviesstelsel. De Kamer zal hierover dit voorjaar een uitgebreidere brief ontvangen van de minister van I&M. Met het oog op deze ontwikkelingen heeft het kabinet besloten geen werkprogramma van de Raad voor de Wadden voor 2011 vast te stellen.

Het reeds ingang gezette werk van de overige adviesraden voor 2011 wordt door hen voortgezet en afgerond. Het kabinet is voornemens om voor de werkprogramma’s 2012 en verder met de adviesraden te overleggen over de vraag hoe meer focus in hun werkprogramma’s kan worden aangebracht. Dat betekent ook intensievere coördinatie bij de totstandkoming van de werkprogramma’s.

Doel van het kabinet is te komen tot effectievere benutting van de capaciteit van de adviesraden en kwalitatief hoogwaardige en relevante adviezen. De minister van BZK en de minister-president zullen met betrekking tot effectiviteit van het stelsel en inhoudelijke afstemming en coördinatie hierbij het voortouw hebben. Het kabinet en de strategische adviesraden voeren ook nader overleg over door de adviesraden te ontwikkelen mogelijkheden om naast uitgebreidere, langer durende trajecten gericht op complexe vraagstukken ook op korte termijn het kabinet van strategisch advies te kunnen voorzien.

De minister-president

De minister van Algemene Zaken,

M. Rutte