Kamerstuk 32500-III-6

Reactie op verzoek Dijksma over het gesprek met minister-president Peeters van Vlaanderen inzake de brandstofaccijnzen en de Hedwigepolder

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken en van het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2011

Gepubliceerd: 17 november 2010
Indiener(s): Mark Rutte (minister-president , minister algemene zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32500-III-6.html
ID: 32500-III-6

Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 november 2010

Het Kamerlid mw. Dijksma heeft tijdens de Regeling van Werkzaamheden op dinsdag 16 november (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2010–2011, nr. 22) gevraagd om een brief over de accijns op benzine. Zij verwijst in haar vraag naar de suggestie van minister-president Peeters van Vlaanderen dat Nederland de accijns op benzine wil verhogen. Tevens verwijst zij naar het daarop volgend persbericht van de staatssecretaris van Financiën. Tot slot stelt mw. Dijksma een vraag over het wegenvignet in België en over de kwestie Hedwigepolder.

Op 10 november bracht de minister-president van Vlaanderen een kennismakingsbezoek aan mij. Dat was voor ons beiden een goed gesprek. In dat gesprek is kort over brandstofaccijnzen gesproken.

Een verhoging van de accijns op benzine, diesel en LPG is niet aan de orde. Dat stond ook in het persbericht van de staatssecretaris van het Ministerie van Financiën op maandag 15 november. Accijnsverhoging is in de toekomst alleen mogelijk als andere landen hetzelfde doen. In dat geval wordt de extra opbrengst volledig gebruikt om de motorrijtuigenbelasting en de belasting op nieuwe auto’s en motoren (BPM) te verlagen.

Nederland gaat dus niet los van België en Duitsland de brandstofaccijnzen verhogen. Het beleid ten aanzien van de brandstofaccijnzen is al aangekondigd in het regeerakkoord. Daarin staat ook dat het kabinet hierover wil overleggen met de buurlanden en binnen de EU.  De bevoegde ministers uit Nederland en België zullen met elkaar overleg voeren over mogelijke maatregelen.

Ten aanzien van de Hedwigepolder staat in het regeerakkoord dat in overleg met Vlaanderen een alternatief zal worden ontwikkeld voor de ontpoldering van de Hedwigepolder. De verantwoordelijk staatssecretaris van het Ministerie van ELI zal hierover overleg voeren met de verantwoordelijk minister van Vlaanderen. Binnen een half jaar komt hij met een mogelijk alternatief voor ontpoldering.

De minister-president,

minister van Algemene Zaken,

M. Rutte