Kamerstuk 32440-8

Onderzoek achtergronden niet-naleving aanbestedingsregels binnen Rijksoverheid

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 14 december 2010
Indiener(s): Piet Hein Donner (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-8.html
ID: 32440-8

Nr. 8 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2010

Op 6 juli 2010 is door de Minister van Economische Zaken het wetsvoorstel Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..) bij de Tweede Kamer ingediend (Kamerstukdossier 32 440).

In het verslag van het voorbereidend onderzoek van uw vaste commissie voor Economische Zaken betreffende dit wetsvoorstel (Kamerstuk 32 440, nr. 7, d.d. 1 oktober 2010), wordt de Minister van Economische Zaken gevraagd om toezending van het rapport «Analyse achtergronden niet-naleving Europese aanbestedingsregels binnen de Rijksoverheid», d.d. 25 maart 2010 aan de Tweede Kamer.

Dit onderzoek is in opdracht van mijn ministerie eind 2009 tot maart 2010 door het bureau DPA Supply Chain uitgevoerd. Aanleiding hiervoor waren de terugkerende opmerkingen van de Algemene Rekenkamer over problemen met de naleving van de Europese aanbestedingsregels door departementen in de jaarverantwoording van de Rekenkamer over 2007 en 2008. Het betrof een beperkt onderzoek om eventuele generieke achterliggende oorzaken van problemen op dit gebied te achterhalen. Het onderzoek is door de Algemene Rekenkamer in haar rapport «het Rijk verantwoordt 2009» aangehaald bij het hoofdstuk over de naleving van de Europese aanbestedingsregels met de constatering dat het rapport de conclusies van de Algemene Rekenkamer in haar rapport bevestigde.

Met het toezenden van het rapport «Analyse achtergronden niet-naleving Europese aanbestedingsregels binnen de Rijksoverheid» d.d. 25 maart 2010, wil ik u hierbij informeren over de resultaten van dit onderzoek1. De belangrijkste aanbevelingen hierin zijn samen te vatten als:

  • voer strakkere centrale inkoopcoördinatie en contractbeheer in;

  • stel een toetsingscommissie met bindend advies in per departement, dan wel een centrale commissie binnen de Rijksoverheid die juist de interpretatie van de Europese aanbestedingsregels uniformeert;

  • professionaliseer het inkopen en aanbesteden.

Door mijn ministerie zijn deze aanbevelingen verwerkt in het jaarplan 2011 van de Interdepartementale Commissie Bedrijfsvoering Rijk. Het betreft hierin de voorstellen voor het structureel verbeteren en organiseren van de informatiepositie op rijksniveau, het voorzien in de (secretariële) ondersteuning van de door de Interdepartementale Commissie Constitutionele zaken en Wetgeving ingestelde nieuwe Commissie Bedrijfsjuridisch Advies op Rijksniveau dat binnen de Rijksoverheid wordt gezien als gezaghebbend op onder meer het terrein van de interpretatie van de (Europese) aanbestedingsregelgeving en het organiseren van een opleiding voor inkopers en aanbesteders werkzaam bij de Rijksoverheid.

De organisatie van de inkoopfunctie in de rijksdienst is onderdeel van het uitvoeringsprogramma compacte rijksdienst . Ik heb u toegezegd voor 1 maart 2011 over dit programma te informeren.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. P. H. Donner