Kamerstuk 32440-65

Amendement van de leden Verhoeven en Van Veldhoven over het expliciteren dat onder 'laagste prijs' ook de kosten gedurende de volledige gebruiksduur begrepen wordt

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 3 februari 2012
Indiener(s): Stientje van Veldhoven (D66), Kees Verhoeven (D66)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-65.html
ID: 32440-65

Nr. 65 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VERHOEVEN EN VAN VELDHOVEN

Ontvangen 3 februari 2012

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Aan artikel 2 113, onderdeel b, wordt onder vervanging van de punt aan het einde van onderdeel b door een komma een zinsnede ingevoegd, luidende: waaronder begrepen de laagste kosten gedurende de volledige gebruiksduur.

Toelichting

Met dit amendement wordt verduidelijkt dat de laagste prijs zoals in artikel 2.113 niet enkel laagste aankoopsprijs betreft, maar ook de «total cost of ownership», dus de kosten gedurende volledige gebruiksduur. Hierdoor hebben duurdere (en vaak duurzame) producten een grotere kans om zichzelf op termijn terug te verdienen. De aanbestedende dienst maakt in de aanbestedingsstukken de berekeningswijze van «de laagste kosten gedurende de volledige gebruiksduur» bekend.

De indieners erkennen dat de huidige wet reeds de mogelijkheid biedt om «laagste prijs» te interpreteren als «laagste kosten gedurende de volledige gebruiksduur», maar constateren ook dat hiervan nog vrijwel geen gebruik wordt gemaakt. Via dit amendement willen de indieners een gedragsverandering bij aanbestedende diensten bewerkstelligen.

Verhoeven Van Veldhoven