Kamerstuk 32440-23

Gewijzigd amendement van het lid Ziengs ter vervanging van nr. 16 betreffende een verklaring binnen de eigen verklaring omtrent het voldoen aan gestelde eisen m.b.t. milieu, dierenwelzijn of eisen gebaseerd op sociale overwegingen

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 7 oktober 2011
Indiener(s): Erik Ziengs (VVD)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-23.html
ID: 32440-23
Origineel: 32440-16

100,0 %
0,0 %

D66

SP

CDA

VVD

CU

SGP

PVV

GL

PvdA

PvdD


Nr. 23 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ZIENGS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 16

Ontvangen 7 oktober 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 2.76, vijfde lid, wordt na «een merk,» opgenomen: keurmerk of certificaat betreffende duurzaamheid, milieu of dierenwelzijn, dan wel gebaseerd op sociale overwegingen,.

II

Artikel 2.84, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Een eigen verklaring is een verklaring van een ondernemer waarin deze aangeeft:

    • a. of uitsluitingsgronden op hem van toepassing zijn;

    • b. of hij voldoet aan de in de aankondiging of in de aanbestedingsstukken gestelde geschiktheidseisen;

    • c. of hij voldoet of zal voldoen aan de technische specificaties en uitvoeringsvoorwaarden die milieu en dierenwelzijn betreffen of die gebaseerd zijn op sociale overwegingen;

    • d. of en op welke wijze hij voldoet aan de selectiecriteria.

Toelichting

Dit amendement regelt dat een ondernemer in de eigen verklaring tevens een verklaring aflegt dat zijn product of dienst voldoet aan de gestelde eisen met betrekking tot milieu, dierenwelzijn of aan eisen die zijn gebaseerd op sociale overwegingen (zoals een bepaalde minimumprijs voor een product of het inzetten van langdurig werklozen op een bepaald project), dan wel dat zijn product of dienst aan gelijkwaardige eisen voldoet.

Door dit amendement is een ieder vrij om op eigen en innovatieve wijze invulling te geven aan deze eisen. De aanbestedende dienst dient derhalve bij de selectie niet alleen te kijken naar de certificaten of keurmerken, maar ook naar de criteria die achter die certificaten of keurmerken zitten. Het risico dat uiteindelijk niet aan de eisen wordt voldaan, ligt bij de ondernemer. Het ligt immers voor de hand dat deze eigen verklaring en het daarin gestelde worden opgenomen als onderdeel van de uiteindelijke overeenkomst en dat in deze overeenkomst tevens een boetebeding wordt opgenomen. Indien de ondernemer zijn eigenverklaring niet naleeft, kan de aanbestedende dienst de daartoe geëigende privaatrechtelijke instrumenten inzetten.

Door dit aspect specifiek op te nemen in de eigen verklaring, wordt aangesloten bij het regime dat daarvoor geldt en hoeft alleen de winnaar na de gunningsbeslissing de bewijsmiddelen daarvoor te leveren.

Door in artikel 2.76, vijfde lid, ook keurmerken en certificaten, die betrekking hebben op duurzaamheid en sociale overwegingen, te noemen, kan een aanbestedende dienst niet volstaan met het verwijzen naar deze certificaten en keurmerken, maar moeten de achterliggende criteria opgegeven worden in de aanbestedingsstukken. Alleen als dit door het onderwerp van de overheidsopdracht gerechtvaardigd is, kan een bepaald keurmerk of certificaat verlangd worden.

Ziengs