Kamerstuk 32440-16

Amendement van het lid Ziengs betreffende de mogelijkheid middels een openbare zelfverklaring aan te geven dat wordt voldaan aan de criteria die ten grondslag liggen aan gevraagde certificaten of keurmerkencertificaten

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 14 september 2011
Indiener(s): Erik Ziengs (VVD)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-16.html
ID: 32440-16
Wijzigingen: 32440-23

Nr. 16 AMENDEMENT VAN HET LID ZIENGS

Ontvangen 14 september 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In afdeling 2.3.4 wordt na artikel 2.85 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2.85a

  • 1. Indien de aanbestedende dienst certificaten of keurmerken met betrekking tot het milieu, dierenwelzijn of gebaseerd op sociale overwegingen eist waarover de ondernemer niet beschikt, kan de ondernemer een openbare zelfverklaring voegen bij de eigen verklaring.

  • 2. De aanbestedende dienst die certificaten of keurmerken met betrekking tot het milieu of gebaseerd op sociale overwegingen eist, wijst de ondernemer niet af omdat de ondernemer niet beschikt over de vereiste certificaten of keurmerken, indien de ondernemer in zijn openbare zelfverklaring aangeeft dat hij op gelijkwaardige wijze voldoet aan de eisen die ten grondslag liggen aan de vereiste certificaten of keurmerken.

II

In artikel 2 131 wordt na onderdeel e een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • ea. de door de inschrijvers of gegadigden ingezonden openbare zelfverklaringen, bedoeld in artikel 2.85a;.

Toelichting

Dit amendement regelt dat een ondernemer een zelfverklaring kan afleggen indien hij niet beschikt over in de aanbesteding vereiste certificaten of keurmerken op het gebied van duurzaamheid. Een ondernemer kan bij de verplichte eigen verklaring een zelfverklaring voegen. De inhoud van deze zelfverklaring moet dusdanig zijn dat de ondernemer hiermee aangeeft dat hij voldoet aan de criteria die ten grondslag liggen aan de gevraagde certificaten of keurmerken. De ondernemer kan echter daarna worden gevraagd om aanvullende bewijsstukken door de aanbestedende dienst op grond van artikel 2.55. De aanbestedende dienst kan deze ondernemer niet uitsluiten omdat hij niet beschikt over de juiste certificaten indien hij heeft aangegeven in zijn zelfverklaring dat hij wel voldoet aan de onderliggende criteria die ten grondslag liggen aan de gevraagde certificaten en keurmerken. Ten slotte wordt geregeld dat de zelfverklaring openbaar is, doordat de zelfverklaring wordt opgenomen in het proces-verbaal dat de aanbestedende dienst opstelt na de gunning. Reden voor deze openbaarmaking is dat hierdoor ook marktpartijen en andere stakeholders controle kunnen uitoefenen.

Door bedrijven de mogelijkheid te bieden om met een openbare zelfverklaring aan te geven dat aan alle eisen en criteria wordt voldaan, is een ieder vrij om op eigen en innovatieve wijze invulling te geven aan deze eisen. De aanbestedende dienst dient derhalve bij de selectie niet alleen te kijken naar de certificaten of keurmerken, maar ook naar de criteria die achter die certificaten of keurmerken zitten. Het risico dat uiteindelijk niet aan de eisen wordt voldaan, ligt bij de ondernemer. Het ligt immers voor de hand dat de openbare zelfverklaring en het daarin gestelde worden opgenomen als onderdeel van de uiteindelijke overeenkomst en dat in deze overeenkomst tevens een boetebeding wordt opgenomen. Indien de ondernemer zijn zelfverklaring niet naleeft, kan de aanbestedende dienst de daartoe geëigende privaatrechtelijke instrumenten inzetten.

Ziengs