Kamerstuk 32440-22

Amendement van het lid Koppejan over het zorgdragen van aanbestedende diensten voor een zo groot mogelijke beperking van administratieve lasten

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 5 oktober 2011
Indiener(s): Ad Koppejan (CDA)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-22.html
ID: 32440-22

Nr. 22 AMENDEMENT VAN HET LID KOPPEJAN

Ontvangen 5 oktober 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 1.3a wordt aan afdeling 1.2.1 een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 1.3b

Aanbestedende diensten die voornemens zijn een schriftelijke overeenkomst onder bezwarende titel tot het verrichten van werken, leveringen of diensten te sluiten, dragen zorg voor een zo groot mogelijke beperking van de met de totstandkoming van die overeenkomst samenhangende en daaruit voortvloeiende administratieve lasten.

Toelichting

De verplichting om de administratieve lasten zo veel mogelijk te beperken wordt als beginsel gecodificeerd. Nu is het wel een abstract doel van de aanbestedingswet om de administratieve lasten te verminderen, maar het verminderen van administratieve lasten is geen verplichting voor aanbestedende diensten of inschrijvende partijen. Zo lang zij binnen de voorgeschreven regels blijven is er verder geen verplichting. Een voorbeeld:

  • Aanbestedende diensten mogen vragen om referenties. Dat kan heel zinvol zijn. In het voorstel van wet staan beperkingen opgenomen over hoeveel en welke referenties ze mogen vragen. Maar er staat niets over hoe die referenties gevraagd mogen worden. Dat betekent dat aanbestedende diensten bij wijze van spreken mogen vragen om handgeschreven en door een notaris gewaarmerkte verslagen en verklaringen van x pagina’s per project. Dat is voor inschrijvers enorm veel werk en brengt hoge kosten met zich mee.

Het amendement laat uiteraard de mogelijkheden tot het inroepen van rechtsbescherming die de ondernemers en de aanbestedende dienst toekomen op grond van deze wet of het burgerlijke procesrecht, onverlet.

Koppejan