Kamerstuk 32440-17

Amendement van het lid Verhoeven over het voorkomen van onnodig clusteren en het vergroten van de kansen van mkb-partijen op aanbestedingsopdrachten

Dossier: Nieuwe regels omtrent aanbestedingen (Aanbestedingswet 20..)

Gepubliceerd: 14 september 2011
Indiener(s): Kees Verhoeven (D66)
Onderwerpen: economie markttoezicht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32440-17.html
ID: 32440-17
Wijzigingen: 32440-27

Nr. 17 AMENDEMENT VAN HET LID VERHOEVEN

Ontvangen 14 september 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 1.3a, eerste lid, vervalt onder vernummering van onderdeel c tot onderdeel b, onderdeel b (oud).

II

Na artikel 1.3a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1.3b

  • 1. Een aanbestedende dienst of een speciale-sectorbedrijf voegt opdrachten uitsluitend samen indien dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de opdrachten.

  • 2. Bij het al dan niet samenvoegen van opdrachten slaat de aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf in ieder geval acht op:

    • a) de samenstelling van de relevante markt, en

    • b) de aard en risico’s van de opdrachten.

  • 3. De aanbestedende dienst motiveert zijn keuze om opdrachten samen te voegen in de aanbestedingsstukken.

  • 4. Een aanbestedende dienst of een speciale-sectorbedrijf deelt een opdracht op in meerdere percelen, tenzij dit niet mogelijk is, in welk geval de aanbestedende dienst of het speciale sectorbedrijf dit motiveert in de aanbestedingsstukken.

Toelichting

Het clusteren van overheidsopdrachten is veel mkb-ers een doorn in het oog. Door onnodig samenvoegen komen kleinere bedrijven niet meer in aanmerking voor overheidsopdrachten. De indiener beoogt met dit amendement onnodig clusteren te voorkomen en de kansen van mkb-partijen op aanbestedingsopdrachten te vergroten.

Het eerste lid van dit artikel moet ervoor zorgen dat aanbestedende diensten niet onnodig clusteren. De indiener wil benadrukken dat wanneer er rijksbreed wordt aanbesteed er per definitie sprake is van samenvoeging. Het maakt in deze gevallen niet uit of er al dan niet sprake is van een bewuste handeling.

Het tweede lid geeft vervolgens een aantal handvaten waar een aanbestedende dienst rekening mee dient te houden als hij van mening is dat clusteren van opdrachten nodig is. Denk hierbij aan de verhouding tussen MKB-bedrijven en grote bedrijven in een bepaalde markt. Ook de vraag of de opdrachten die geclusterd worden wel logischerwijs bij elkaar horen (denk aan schoonmaak, schilder en groenvoorziening, wat geen logische clustering is, omdat dit deels verschillende markten zijn) dient in acht te worden genomen.

Indien een aanbestedende dienst van mening is dat clusteren noodzakelijk is, zal hij dit gemotiveerd vooraf (dus bij de aanbestedingsstukken op zijn laatst) dienen aan te geven. Dit om toetsing van dit artikel mogelijk te maken. Daarnaast zorgt motivering vaak voor meer begrip bij inschrijvers.

Indien een aanbestedende dienst van mening is dat clusteren nodig is, zal hij de opdracht vervolgens opdelen in percelen. Dit om de toegang van voldoende bedrijven te waarborgen. In het geval dat opdeling in percelen echt niet mogelijk is, kan de aanbestedende dienst gemotiveerd (wederom vooraf) aangeven waarom dit niet mogelijk is. Comply or explain dus.

Verhoeven