Gepubliceerd: 12 november 2010
Indiener(s): Piet Hein Donner (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: bestuur de nederlandse antillen en aruba organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32419-8.html
ID: 32419-8
Origineel: 32419-2

Nr. 8 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 12 november 2010

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

A

Onderdeel G wordt als volgt gewijzigd:

1. Artikel 2.2.1, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. De onderdelen l en j worden verletterd tot de onderdelen j en k.

2. Aan het slot van onderdeel j wordt ingevoegd: , alsmede.

2. In artikel 3.2, eerste lid, wordt onderdeel d, luidende «d. een expertisecentrum onderwijszorg.» verletterd tot onderdeel e.

3. In artikel 4.1.4 vervallen eenmaal het tweede en het derde lid.

4. In artikel 7.1.1, tweede lid, eerste volzin, wordt na «assistentopleiding» telkens ingevoegd: en de basisberoepsopleiding.

5. Artikel 11.1, tweede lid, komt als volgt te luiden:

2. De niet bekostigde opleidingen die op de dag voorafgaand aan het tijdstip van de inwerkingtreding van dit artikel, op grond van artikel 3 van de Landsverordening secundair beroepsonderwijs en educatie, of de Wet educatie en beroepsonderwijs BES zoals die wet op 10 oktober 2010 is komen te luiden, zijn aangewezen als beroepsonderwijs, worden aangemerkt als erkende niet bekostigde opleidingen voor beroepsonderwijs.

B

Onderdeel H wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 26, eerste lid, wordt onderdeel d, luidende «d. een expertisecentrum onderwijszorg.» verletterd tot onderdeel e.

C

Onderdeel I wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 12a wordt het opschrift vervangen door: Artikel 12a. Zorgstructuur

2. In artikel 15 worden het vierde en vijfde lid vernummerd tot het tweede en derde lid. In het derde lid wordt «uitvoeringsinstantie of» vervangen door: uitvoeringsinstantie.

D

Onderdeel J wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 2.10, derde lid, wordt de laatste volzin vervangen door: Indien hij die inlichtingen alsnog verstrekt, herleeft de aanspraak over de periode waarop de inlichtingen betrekking hebben.

E

Onderdeel K wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 67, eerste lid, wordt onderdeel d, luidende «d. een expertisecentrum onderwijszorg.» verletterd tot onderdeel e.

B

Na artikel IB worden drie nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IC

Aan artikel 4a van de Experimentenwet onderwijs wordt een zesde lid toegevoegd, luidende:

6. Dit artikel is tot een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip niet van toepassing in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba

ARTIKEL ID

In artikel 1, onderdeel d, van de Wet op het onderwijstoezicht wordt

  • « − Wet educatie en beroepsonderwijs BES,

  • Wet sociale vormingsplicht BES, of

    Wet experimenten in het onderwijs BES.»

    vervangen door:

  • Wet educatie en beroepsonderwijs BES, of

  • Wet sociale kanstrajecten jongeren BES.

ARTIKEL IE

In artikel 16.1, eerste lid, van de Aanpassingswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt voor de punt aan het slot ingevoegd: waarbij aan de inwerkingtreding van artikelen of onderdelen daarvan uit hoofdstuk 10 terugwerkende kracht kan worden verleend tot en met 1 januari 2011.

Toelichting

Onderdeel A, subonderdelen A, punten 1 t/m 3, B, C en E

Deze subonderdelen herstellen misslagen die ten gevolge van de eerste nota van wijziging waren ontstaan.

Onderdeel A, subonderdeel A, punt 4

Van de zijde van de BES-eilanden is te kennen gegeven dat ook voor mbo, niveau 2 (de basisberoepsopleiding) wenselijk is dat afgeweken kan worden van het uitgangspunt dat het onderwijs wordt gegeven en de examens worden afgenomen in het Nederlands. Dit subonderdeel voorziet daarin.

Onderdeel A, subonderdeel A, punt 5

Dit subonderdeel herstelt een foutieve verwijzing.

Onderdeel A, subonderdeel D

Bij nadere overweging is ervoor gekozen de aanspraak op studiefinanciering die is vervallen omdat er geen inlichtingen waren verstrekt, niet te laten herleven vanaf het moment dat de inlichtingen alsnog zijn verstrekt, maar met terugwerkende kracht over de gehele periode waarop de inlichtingen betrekking hebben.

Onderdeel B, artikel IC

De wijziging die in dit artikel is opgenomen, was reeds opgenomen in de Eerste Aanpassingswet BES. Abusievelijk is artikel 7e op 10 oktober 2010 in werking getreden, waar bedoeld was dat dit artikel pas na een bepaalde overgangsperiode in werking zou treden. Als gevolg hiervan geldt artikel 4a ook ten aanzien van Caribisch Nederland, waar dit nog niet de bedoeling was. Dit is nu hersteld.

Onderdeel B, artikel ID

In artikel 1, onderdeel d, van de Wet op het onderwijstoezicht worden ten gevolge van de inwerkingtreding van de Eerste Aanpassingswet BES de Wet sociale vormingsplicht BES en de Wet experimenten in het onderwijs BES genoemd. De citeertitel van de Wet sociale vormingsplicht BES is echter niet juist: dat moet zijn de Wet sociale kanstrajecten jongeren BES. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er een Wet experimenten in het onderwijs BES tot stand zou worden gebracht, maar daar is vervolgens van afgezien. Dit is nu hersteld.

Onderdeel B, artikel IE

In de eerste nota van wijziging was het eerste deel van de wijzigingsopdracht abusievelijk weggevallen. Dit is nu hersteld. Artikel IE strekt ertoe de mogelijkheid te bieden dat artikelen of onderdelen daarvan uit hoofdstuk 10 van de (eerste) Aanpassingwet BES – dat de onderwijsbepalingen bevat – kunnen terugwerken tot en met 1 januari 2011.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. P. H. Donner