Kamerstuk 32399-47

Amendement van het lid Voortman over een inspanningsverplichting

Dossier: Regels voor het kunnen verlenen van verplichte zorg aan een persoon met een psychische stoornis (Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg)

Gepubliceerd: 1 februari 2017
Indiener(s): Linda Voortman (GL)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32399-47.html
ID: 32399-47
Wijzigingen: 32399-51

Nr. 47 AMENDEMENT VAN HET LID VOORTMAN

Ontvangen 1 februari 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 14:12 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 14:12a

In de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 wordt na artikel 2.1.1 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2.1.1a

Het gemeentebestuur draagt zorg voor de participatie van personen voor wie de noodzaak tot geestelijke gezondheidszorg bestaat.

Toelichting

Dit kabinet hecht grote waarde aan de participatie van mensen in de samenleving. Voor het bieden van perspectief aan mensen die in aanraking zijn gekomen met de GGZ zijn mogelijkheden om te blijven participeren in te de samenleving van groot belang. De mogelijkheden hiervoor zijn nog niet heel uitgebreid en vaak hoogdrempelig nadat mensen te maken hebben (gehad) met psychische problematiek. De indiener is daarom van mening dat gemeenten een inspanningsverplichting moeten hebben om participatie zoveel mogelijk te realiseren. Het blijven participeren kan bijvoorbeeld plaatsvinden in de vorm van vrijwilligerswerk, sociale activiteiten, participeren op de arbeidsmarkt of (bij)scholingsmogelijkheden. Het college van B&W moet deze vormen van participatie zoveel mogelijk faciliteren. De indiener is van mening dat dit positief bijdraagt aan het herstel van psychiatrische patiënten.

Voortman