Kamerstuk 32398-22

Gewijzigd amendement van het lid Straus ter vervanging van nr. 11 over gegevensuitwisseling ten behoeve van de bij de uitvoering van de Wet forensische zorg betrokken instanties

Dossier: Vaststelling van een Wet forensische zorg en daarmee verband houdende wijzigingen in diverse andere wetten (Wet forensische zorg)

Gepubliceerd: 6 december 2012
Indiener(s): Karin Straus (VVD)
Onderwerpen: openbare orde en veiligheid organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32398-22.html
ID: 32398-22
Origineel: 32398-11

54,0 %
46,0 %

GL

SP

SGP

PVV

PvdA

CDA

VVD

D66

PvdD

CU

50PLUS


Nr. 22 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID STRAUS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 11

Ontvangen 6 december 2012

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 2.4 vervalt het derde lid.

II

Artikel 2.6 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid wordt «met inbegrip van bijzondere persoonsgegevens in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens» vervangen door: met inbegrip van bijzondere persoonsgegevens in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens en van justitiële gegevens in de zin van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Onze Minister, het orgaan, bedoeld in artikel 5.2, eerste lid, de zorgaanbieder, de reclassering en het openbaar ministerie zijn verantwoordelijke voor de verwerking, bedoeld in het eerste lid.

3. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. Onze Minister verstrekt aan de zorgaanbieder ten behoeve van de plaatsing van de forensische patiënt bij die zorgaanbieder, de zorgverlening aan deze patiënt, de declaratie en de betaling van de forensische zorg, het strafrechtsketennummer van de forensische patiënt of bij het ontbreken van dit nummer, zijn bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen ander persoonsidentificerend nummer voor strafvorderlijke en penitentiaire doeleinden, alsmede de strafrechtelijke titel, de duur daarvan, de eventuele gestelde voorwaarden die betrekking hebben op de forensische zorg, de indicatiestelling en de wijze waarop het toezicht op de tenuitvoerlegging wordt vormgegeven.

4. Het vijfde lid komt te luiden:

  • 5. Ten behoeve van de begeleiding en het toezicht op de forensische zorg verstrekt het openbaar ministerie aan de reclassering de bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen gegevens, waaronder bijzondere persoonsgegevens, betreffende de strafrechtelijke titel en duur daarvan en betreffende de in het kader van de strafrechtelijke titel te verlenen forensische zorg.

5. Het zesde lid komt te luiden:

  • 6. Indien noodzakelijk ten behoeve van het toezicht op de naleving van de voorwaarden inzake de verlening van forensische zorg verstrekt de zorgaanbieder aan het openbaar ministerie dan wel aan de reclasseringsinstelling de bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen gegevens betreffende de behandeltrouw van de forensische patiënt. Dit betreft in ieder geval gegevens betreffende de data dat de forensische patiënt zorg heeft genoten, dan wel afwezig was en gegevens betreffende de medewerking van de forensische patiënt aan de verleende forensische zorg. Tevens verstrekt de zorgaanbieder na het voltooien van de forensische zorg, of in een eerder stadium op verzoek van het openbaar ministerie of uit eigen beweging indien dit naar zijn oordeel noodzakelijk is in verband met het voorkomen van recidive, een advies over de kans op herhaling van het gedrag in verband waarmee de forensische zorg is opgelegd.

III

Artikel 2.7 wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel d wordt «worden verwerkt» vervangen door: worden verstrekt en verder worden verwerkt.

2. In onderdeel g vervalt «in hun administratie».

3. Onderdeel i vervalt.

Toelichting

De artikelen 2.4, derde lid, en 2.6, zoals opgenomen in de tweede nota van wijziging hebben betrekking op de verstrekking en verdere verwerking van gegevens ten behoeve van de indicatiestelling, de plaatsing van forensische patiënten bij zorgaanbieders, de verlening van forensische zorg, de declaratie en de betaling van forensische zorg en het toezicht op de forensische zorg, met inbegrip van het toezicht op de naleving van de voorwaarden inzake de verlening van forensische zorg. Uitgangspunt voor de wettelijke verankering van de gegevensverstrekking is dat de bij de uitvoering van de Wet forensische zorg betrokken instanties, waaronder de reclassering, over alle gegevens kunnen beschikken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van hun wettelijke taak, doch dat niet méér gegevens worden verstrekt dan strikt noodzakelijk. De reclassering heeft kenbaar gemaakt met name de uitwisseling van gegevens met de zorgaanbieder wettelijk nader geregeld te willen zien, omdat hierover in de praktijk soms onduidelijkheid blijkt te bestaan. Dat geldt in het bijzonder voor wat betreft de gegevens die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de wettelijke taak van de reclassering. Duidelijk dient te zijn dat dit geen medisch inhoudelijke gegevens over de forensische patiënt betreft, maar wel gegevens omtrent zijn «behandeltrouw». Aan deze wens is in dit amendement gevolg gegeven. Verder is expliciet gemaakt dat de zorgaanbieder een eventueel recidivegevaar ook uit eigen beweging kan melden. Immers, het voorkomen van recidive vormt de kern van de begeleiding en toezicht en de behandeling. Vervolgens kan in het Besluit forensische zorg, op basis van hetgeen is omschreven in artikel 2.7, een uitwerking plaatsvinden van de aard van de te verstrekken gegevens, de wijze van verstrekking en verdere verwerking van die gegevens, volgens welke technische standaarden gegevensverwerking plaatsvindt en de beveiligingsvereisten waaraan de gegevensverstrekking voldoet.

Straus