Kamerstuk 32382-23

Amendement van het lid Van Nispen dat regelt dat de positie en taak van het dekenberaad wettelijk worden vastgelegd

Dossier: Aanpassing van de Advocatenwet en enige andere wetten in verband met de positie van de advocatuur in de rechtsorde en herziening van het toezicht op advocaten (Wet positie en toezicht advocatuur)


Nr. 23 AMENDEMENT VAN HET LID VAN NISPEN

Ontvangen 2 april 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel AAb, wordt na artikel 45b een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 45ba

  • 1. Er is een dekenberaad, dat bestaat uit de deken van de algemene raad en de dekens van de orden in de arrondissementen. Het dekenberaad kiest uit zijn midden een voorzitter.

  • 2. Het dekenberaad voert overleg over de in de artikelen 45a en 46c bedoelde taakuitoefening.

  • 3. Het dekenberaad stelt jaarlijks een verslag van werkzaamheden vast, dat wordt toegezonden aan het college van toezicht, en voorts algemeen verkrijgbaar wordt gesteld.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de positie en taak van het dekenberaad wettelijk worden vastgelegd.

Het dekenberaad functioneert op dit moment naar tevredenheid. De indiener vindt het daarom van belang dat de structuur en de positie van dit dekenberaad wettelijk vastgelegd worden, om overlap te voorkomen met de toezichttaken van het college van toezicht. De dekens zijn immers eindverantwoordelijk voor de uitoefening van het toezicht en voor de behandeling van klachten tegen advocaten, waarvoor het college van toezicht het beleid vaststelt. Tijdens het overleg van het dekenberaad kan gesproken worden over de uniforme wijze waarop er uitvoering zal worden gegeven aan dat toezichts- en klachtbehandelingsbeleid. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het vaststellen van de doorlooptijden, werkwijze op bureaus, registratie van klachten en andere toezichtactiviteiten. Het gaat echter om informele afspraken, die slechts bedoeld zijn ter onderlinge afstemming van de uitoefening van het toezicht en de klachtbehandeling, en waaraan dan ook geen aanspraken kunnen worden ontleend.

Van Nispen