Gepubliceerd: 8 juli 2010
Indiener(s): Boris van der Ham (D66)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32373-6.html
ID: 32373-6

Nr. 6 VERSLAG

Vastgesteld 8 juli 2010

De vaste commissie voor Economische Zaken1, belast met het voorbereidend onderzoek van bovengenoemd wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet implementatie EG-richtlijnen energie-efficiëntie (hierna: novelle energie-efficiëntie). Deze leden hebben in het verslag over de novelle wetsvoorstel marktmodel (Kamerstuk 32 374) reeds enkele vragen gesteld over het schrappen van de medewerkingsplicht en de daaraan verbonden sanctie. Het antwoord op die vragen zal voor deze leden leidend zijn voor de bepaling van hun definitieve standpunt over de onderhavige novelle.

De leden van de SP-fractie hebben met belangstelling kennis genomen van het wetsvoorstel. Deze leden onderschrijven de wenselijkheid dat de uitrol van slimme meters op basis van vrijwilligheid zal moeten plaatsvinden. Voorts onderschrijven zij het grote belang van het treffen van – efficiënte – energiebesparende maatregelen. Deze leden stellen hieronder enkele vragen. Door de samenhang met de novelle marktmodel zullen zij niet de vragen en opmerkingen herhalen die zij bij dit wetsvoorstel gemaakt hebben.

De leden van de D66-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel. Deze leden hebben naar aanleiding van de novelle marktmodel enkele vragen gesteld over de invoering van de slimme energiemeters. De antwoorden op deze vragen zullen voor deze leden leidend zijn bij het bepalen van de positie ten opzichte van beide wetsvoorstellen.

De leden van de SP-fractie maken zich nog steeds zorgen over de beveiliging van de keten slimme meter-datacommunicatie-database netbeheerder-database leverancier tegen manipulatie, fraude en misbruik. Deze leden zijn van mening dat de oorspronkelijke wetsvoorstellen energie-efficiëntie (Kamerstuk 31 320) en marktmodel (Kamerstuk 31 374) te weinig waarborgen boden voor de integriteit van de gegevensketen. Kan de regering aangeven welke zekerheden tegen misbruik door energiebedrijven en derden in het wetsvoorstel verankerd zijn? Wie houdt/houden toezicht op dit aspect? Is dit toezicht louter een papieren controle of wordt er ook steekproefsgewijs in de praktijk gecontroleerd?

De leden van de SP-fractie stellen dat energieleveranciers en regionale netbeheerders bij een fluctuerend verbruik- en productiepatroon belang hebben bij actuele en nauwkeurige verbruik- en productiegegevens. Deze leden vragen waarom dit per watt, kuub of joule per huishouden bekend moet zijn? Waarom wordt niet gekozen om via een slimme meter in het verdeelstation op straat- of buurtniveau het verbruik te monitoren en deze informatie te gebruiken voor het beheer van het netwerk en het balanceren van productie en verbruik?

Via het wetsvoorstel marktmodel wordt voorzien in extra maatregelen om de privacy te waarborgen. Het wetsvoorstel marktmodel is echter niet van toepassing op warmte- en koudemeters. De leden van de SP-fractie vragen hoe de privacy wordt geborgd bij het uitlezen van slimme warmte- en koudemeters. Hoe wordt de privacy van slimme gas- en elektriciteitsmeters geborgd als het wetsvoorstel energie-efficiency eerder in werking treedt dan het wetsvoorstel marktmodel?

De implementatietermijn van de richtlijn energiediensten is op 17 mei 2008 verstreken. De Europese Commissie is een infractieprocedure tegen Nederland gestart. De leden van de SP-fractie vragen of bekend is wanneer de Europese Commissie de Nederlandse zaak aanhangig gaat maken bij het Europees Hof van Justitie. Is de Commissie bereid dit uit te stellen zolang voortgang wordt geboekt met het behandelen van het wetsvoorstel? Heeft de Europese Commissie tegen andere lidstaten infractieprocedures lopen?

De regering stelt dat de markt voor eindafnemers, niet zijnde kleinverbruikers, al voldoet aan de richtlijn energiediensten. De leden van de SP-fractie vragen waarop de regering dit baseert? Betekent dit dat alle grootverbruikers de beschikking hebben over een slimme meter en minimaal zesmaal per jaar worden gefactureerd voor het daadwerkelijke energiegebruik in duidelijke en begrijpelijke taal?

De fungerend voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken,

Van der Ham

De adjunct-griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken,

Van der Velden