Kamerstuk 32213-(R1903)-19

Amendement van de leden Wever en Thijsen over het aanwijzen van de Hoge Raad als rechtssprekende instantie voor juridische geschillen over de uitleg van het Statuut

Dossier: Wijziging van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in verband met de wijziging van de staatkundige hoedanigheid van de eilandgebieden van de Nederlandse Antillen (Rijkswet wijziging Statuut in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen)

Gepubliceerd: 12 april 2010
Indiener(s): Wever , Thijsen
Onderwerpen: bestuur de nederlandse antillen en aruba organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32213-19.html
ID: 32213-(R1903)-19
Wijzigingen: 32213-(R1903)-34

Nr. 19 AMENDEMENT VAN DE BIJZONDERE GEDELEGEERDEN WEVER EN THIJSEN

Ontvangen 12 april 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel E, wordt artikel 12a als volgt gewijzigd:

1. Vóór de bestaande tekst wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1. Geschillen omtrent de uitleg van het Statuut worden voorgelegd aan de Hoge Raad der Nederlanden.

2. Vóór de bestaande tekst wordt de aanduiding «2.» geplaatst, en wordt onder vervanging van de punt door een komma ingevoegd: waaronder voorzieningen voor de voorlegging van geschillen aan de Hoge Raad der Nederlanden, bedoeld in het eerste lid.

Toelichting

Het Koninkrijk bestaat straks uit vier landen. Daarvoor is een geschillenregeling nodig en die moet acuut uitgewerkt worden. De voorkeur van de indieners van dit amendement gaat voor de instantie die wordt belast met geschillenbeslechting uit naar een kamer bij de Hoge Raad, die verder van de politiek afstaat dan de Raad van State. Bovendien gaat het daarbij immers om de interpretatie van een juridisch document, te weten het Statuut, zijnde de constitutie van het Koninkrijk.

Wever

Thijsen