Gepubliceerd: 12 april 2010
Indiener(s): Wever , Thijsen
Onderwerpen: bestuur de nederlandse antillen en aruba organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32213-18.html
ID: 32213-(R1903)-18

Nr. 18 AMENDEMENT VAN DE BIJZONDER GEDELEGEERDEN WEVER EN THIJSEN

Ontvangen 12 april 2010

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel II, onderdeel H, komt als volgt te luiden:

H

Aan artikel 38, eerste lid, wordt, onder vervanging van de punt door een komma, toegevoegd: daarbij inbegrepen regelingen ter beslechting van onderlinge geschillen.

Toelichting

De Samenwerkingsregeling, op grond waarvan de huidige geschillenregeling tussen de landen onderling is gebaseerd, houdt na de uittreding van de Nederlandse Antillen, op te bestaan. Er is dan behoefte aan een andere regeling.

De indieners van dit amendement hebben er geen bezwaar dat het vehikel van artikel 38 Statuut (met een uittredingsbepaling) nu wordt ingezet om tot een regeling te komen voor het geval een land tardief blijft in de uitvoering van verdragen, terwijl daarbij mede het Koninkrijksbelang in het geding is. «In principe» want het is de overtuiging van de Staten dat een goed gestructureerde samenwerking middels een wetgevingspool reeds tot goede resultaten kan leiden.

De indieners stellen echter voor om deze geschillenregeling direct in artikel 38, eerste lid, op te nemen door daaraan een zinsnede toe te voegen. Het voorgestelde art. 38a kan dan vervallen.

Wever

Thijsen