Gepubliceerd: 14 september 2011
Indiener(s): Ton Elias (VVD)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32193-29.html
ID: 32193-29

60,0 %
40,0 %

SP

CDA

GL

SGP

PvdA

PvdD

D66

VVD

PVV

CU


Nr. 29 AMENDEMENT VAN HET LID ELIAS

Ontvangen 14 september 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel C een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ca

Na artikel 6 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6a. Kwaliteit en personeelsbeleid

  • 1. De inspectie fungeert als aanspreekpunt voor ten behoeve van een instelling met taken belaste personen die van oordeel zijn dat de kwaliteit van het onderwijs tekort schiet ten gevolge van het door het bestuur van de instelling gevoerde personeelsbeleid.

  • 2. De inspectie beoordeelt of uit hetgeen haar op grond van het eerste lid ter kennis is gebracht een redelijk vermoeden voortvloeit dat de kwaliteit van het onderwijs tekortschiet.

  • 3. De inspectie is verplicht tot geheimhouding van hetgeen haar op grond van het eerste lid is toevertrouwd.

II

In artikel I, onderdeel F, wordt in het derde onderdeel de zinsnede «en wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b, onder 7 °, door een komma, een onderdeel toegevoegd,» vervangen door «en worden onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b, onder 7°, door een komma, twee onderdelen toegevoegd,» en wordt onder vervanging van de punt aan het einde van het nieuw in te voegen onderdeel c door een komma, na dat onderdeel een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. het gevoerde personeelsbeleid, voor zover daar op grond van artikel 6a, eerste en tweede lid, aanleiding toe bestaat.

III

In artikel I, onderdeel F, wordt in het zesde onderdeel, in het toe te voegen zesde lid de zinsnede «onderdeel c, is» vervangen door: onderdelen c en d, zijn.

Toelichting

Waar de rol van schoolleiders bij een Inspectie-onderzoek zwaar weegt, ook op het terrein van het personeelsbeleid en tevens signalen in het kader van risicotoezicht (mede) als aanleiding voor risico-onderzoek gelden, dienen docenten zich vrij te voelen om in het belang van de school en het onderwijs inzake het gevoerde personeelsbeleid een klacht in te kunnen dienen bij de Inspectie, onder strikte verzekering van anonimiteit. Wanneer een redelijk vermoeden bestaat dat het personeelsbeleid de kwaliteit van onderwijs in de weg staat, is er aanleiding de Inspectie een rol te laten spelen. Dit amendement regelt die mogelijkheid.

Elias