Gepubliceerd: 11 maart 2010
Indiener(s): Corien Jonker (CDA)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32139-6.html
ID: 32139-6

32 139
Goedkeuring van het op 16 april 2009 te Ankara totstandgekomen Aanvullend Akkoord bij het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Turkije overeenkomstig de artikelen 7 en 26 van het Europees Verdrag inzake sociale zekerheid, gesloten op 14 december 1972, en houdende herziening van het Verdrag inzake sociale zekerheid, gesloten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Turkije op 5 april 1966 (Trb. 2009, 79)

nr. 6
VERSLAG

Vastgesteld 11 maart 2010

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid1, belast met het voorbereidend onderzoek van bovenstaand wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

Algemeen

De leden van de SP-fractie en van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van het voorliggende voorstel van wet. Zij hebben naar aanleiding hiervan nog enkele vragen, welke zijn verwoord in dit verslag.

De leden van de SP-fractie hebben de volgende vragen aan de regering. In welke situaties ontvangt een in Turkije achtergebleven echtgeno(o)t(e) van een in Nederland werkende verzekerde ouderdomspensioen ingevolge de Algemene Ouderdomswet (AOW)? Om hoeveel situaties c.q. mensen gaat het hier? Hebben voorliggende wijzigingen ook consequenties in financiële en/of organisatorische zin?

De leden van de VVD-fractie hebben de volgende vragen aan de regering. In welke gevallen ontvangt een in Turkije achtergebleven echtgeno(o)t(e) van een in Nederland werkende verzekerde ouderdomspensioen ingevolge de AOW? Om hoeveel gevallen gaat het op jaarbasis? Kan de kern van de nu voorliggende wijzigingen ook voor andere landen van toepassing zijn, en is dit reeds met deze andere landen geregeld? Verwacht de regering financiële en/of administratieve gevolgen als gevolg van het wetsvoorstel, en zo ja, welke? Kan de regering toelichten welke wijzigingen in de tekst op verzoek van Turkije zijn aangebracht en welke wijzigingen op verzoek van Nederland? Heeft Nederland ingezet op het beëindigen van de export van kinderbijslag? Zo ja, wat was hierop de reactie van Turkse zijde? Zo nee, waarom niet? Waarom bouwt een in Turkije woonachtige echtgeno(o)t(e) AOW-rechten op? Welk Nederlands belang wordt hier volgens de regering mee gediend? Bouwt een Nederlander in Turkije Turkse AOW-rechten op? En zijn/haar echtgeno(o)t(e), in Nederland? Hoe hoog is een Turkse AOW-uitkering?

De voorzitter van de commissie,

Jonker

Adjunct-griffier van de commissie,

Santucci


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Vlies, B.J. van der (SGP), Gent, W. van (GL), Blok, S.A. (VVD), Dijk, J.J. van (CDA), Smeets, P.E. (PvdA), Dezentjé Hamming-Bluemink, I. (VVD), Omtzigt, P.H. (CDA), Hijum, Y.J. Van (CDA), Timmer, A.J. (PvdA), Koşer Kaya, F. (D66), Jonker, C.W.A. (CDA), voorzitter, Dijck, A.P.C. van (PVV), Luijben, A.P.M. (SP), Spekman, J.L. (PvdA), Koppejan, A.J. (CDA), Ortega-Martijn, C.A. (CU), Burg, B.I. van der (VVD), Ulenbelt, P. (SP), Karabulut, S. (SP), Thieme, M.L. (PvdD), Vermeij, R. (PvdA), Blanksma-van den Heuvel, P.J.M.G. (CDA), Lempens, P.P.E. (SP), ondervoorzitter, Vos, M.L. (PvdA) en Meeuwis, CLM (VVD).

Plv. leden: Staaij, C.G. van der (SGP), Sap, J.C.M. (GL), Krom, P. de (VVD), Smilde, M.C.A. (CDA), Depla, G.C.F.M. (PvdA), Aptroot, Ch.B. (VVD), Pieper, H.T.M. (CDA), Willemse-van der Ploeg, A.A.M. (CDA), Linhard, P. (PvdA), Pechtold, A. (D66), Spies, J.W.E. (CDA), Bosma, M. (PVV), Irrgang, E. (SP), Tang, P.J.G. (PvdA), Joldersma, F. (CDA), Cramer, E.A. (CU), Elias, T.M.Ch. (VVD), Wit, J.M.A.M. de (SP), Gesthuizen, S.M.J.G. (SP), Ouwehand, E. (PvdD), Heerts, A.J.M. (PvdA), Biskop, J.J.G.M. (CDA), Gerkens, A.M.V. (SP), Heijnen, P.M.M. (PvdA) en Weekers, F.H.H. (VVD).