Kamerstuk 32123-XVI-28

Amendement van het lid Wolbert over het belonen van gemeenten als ze meer in de welzijnscomponent van de Wmo investeren

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 5 november 2009
Indiener(s): Agnes Wolbert (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XVI-28.html
ID: 32123-XVI-28
Wijzigingen: 32123-XVI-41

32 123 XVI
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2010

nr. 28
AMENDEMENT VAN HET LID WOLBERT

Ontvangen 5 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 44 Maatschappelijke ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 2 000 (x € 1 000).

II

In artikel 44 Maatschappelijke ondersteuning worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2 000 (x € 1 000).

Toelichting

Gemeenten zouden beloond moeten worden als ze meer in de welzijnscomponent van de Wmo zouden investeren en daarmee het zorggedeelte van de Wmo zouden ontlasten. Het is daarom noodzakelijk en wenselijk om een stevige impuls te geven aan nieuw welzijnswerk. Het is in dit kader van belang dat goede voorbeelden van nieuwe werkvormen, ontwikkeld en verder verspreid worden. Dit amendement regelt een experimentbudget voor drie jaar, naar analogie van de Wmo werkplaatsen. Op deze manier komt meer praktijkkennis en praktijkbewijs beschikbaar. Door in te zetten op collectieve oplossingen, op organiseren van activering en onderlinge ondersteuning, kunnen gemeenten laten zien dat het mogelijk is om via welzijn de zorgconsumptie te verminderen.

De dekking voor deze maatregel kan worden gevonden door een herschikking van nog niet verplichte voornemens binnen artikel 44 Maatschappelijke ondersteuning.

Wolbert