Gepubliceerd: 22 juli 2010
Indiener(s): Ab Klink (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XVI-157.html
ID: 32123-XVI-157

Nr. 157 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 juli 2010

De Kamer heeft de toenmalig staatssecretaris van VWS verzocht haar te informeren over de stand van zaken met betrekking tot de abortushulpverlening in Amsterdam. Door middel van deze brief informeer ik u over de laatste stand van zaken.

Per 1 juni 2010 is aan de nieuw opgerichte stichting Seksualiteit, Zwangerschapsonderbreking Zorg (SeZoZ) in het Slotervaartziekenhuis een vergunning verleend op basis van de Wet afbreking zwangerschap (bijlage 1).1 Aan de vergunning heb ik naar aanleiding van het positief advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een aantal aanvullende voorwaarden verbonden waaraan de stichting SeZoZ uiterlijk 1 januari 2011 moet voldoen. Inmiddels is de kliniek ook opgenomen in de Regeling subsidies AWBZ die wordt uitgevoerd door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Ten aanzien van de Oosterparkkliniek kan ik melden dat deze kliniek de extra capaciteit die nodig was door het sluiten van de kliniek ACSG/MR70 naar tevredenheid van de Inspectie heeft geleverd. De kliniek heeft zich in zeer korte tijd en door grote inzet van het personeel weten aan te passen aan een verdubbeling van het aantal behandelingen waardoor de continuïteit van de abortushulpverlening in Amsterdam gewaarborgd kon blijven.

De bezwaren die de kliniek heeft aangetekend tegen beschikkingen van het CVZ lopen nog altijd en zijn in behandeling bij de Raad van State. Hierdoor blijft de financiële positie van de Oosterparkkliniek voorlopig onzeker. Wel is door de kliniek een financieel plan ingediend voor de toekomst waarin het terugbetalen van gelden is verdisconteerd. Dit plan wordt door het CVZ beoordeeld.

Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink