Kamerstuk 32123-XV-58

Samenstelling Sociaal-Economische Raad 2010-2012

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 12 april 2010
Indiener(s): Piet Hein Donner (minister sociale zaken en werkgelegenheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XV-58.html
ID: 32123-XV-58

Nr. 58 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 april 2010

Tijdens de behandeling van de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 10 december 2009 (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2009–2010, nr. 36, blz. 3458-3487) is door de leden Blok en Koşer Kaya een motie ingediend waarmee de regering wordt verzocht de organisaties van zzp-ers een plaats te geven in de Sociaal-Economische Raad (SER) (TK 2009-2010, 32 123 XV, nr. 23).

Op 1 april a.s. vangt een nieuwe tweejarige zittingstermijn aan van de SER.

Zoals voorgeschreven in de Wet op de bedrijfsorganisatie wordt de SER gehoord voordat wordt besloten over de samenstelling van de SER. In mijn adviesaanvraag aan de SER van 13 augustus 2009 heb ik de SER verzocht in het bijzonder aandacht te besteden aan de positie van zelfstandigen in de Raad.

De SER heeft zijn advies inzake de samenstelling 2010-2012 op 18 december jl. vastgesteld. De SER adviseert zijn samenstelling niet te wijzigen.

Bij de voorbereiding van het advies hebben zich naar aanleiding van de openbare kennisgeving geen organisaties van zelfstandigen bij de SER gemeld die in aanmerking wensen te komen voor een zelfstandige zetel in de Raad.

Wel heeft de Vereniging van Zelfstandigen Zonder Personeel gemeld betrokken te willen zijn bij de voorbereiding van relevante adviezen. Het is overigens al gebruikelijk dat de SER bij het voorbereiden van zijn adviezen andere organisaties dan die in de Raad zijn vertegenwoordigd betrekt, zoals bijvoorbeeld consumenten- of milieuorganisaties.

ZZP Nederland heeft mij verzocht van de gedachte te wisselen over de representatie van zzp-ers in het sociaal-economische bestel. Ik zal deze organisatie informeren over de procedure en de kwalitatieve en kwantitatieve vereisten die worden gesteld aan benoemingsrecht, ter voorbereiding voor de volgende zittingsperiode.

Ik heb het advies van de SER overgenomen. Hierbij zend ik u afschrift van mijn brief aan de voorzitter van de SER waarmee ik hem daarover informeer1. Ik zie geen aanleiding om de samenstelling van de SER voor de komende zittingsperiode te wijzen. Wel heb ik de SER gevraagd mij te informeren over de wijze waarop het voornemen om zzp-vertegenwoordigers een rol te geven in de SER wordt uitgevoerd. Inmiddels heb ik uit de pers begrepen dat één van de VNO-NCW-zetels vanaf 1 april a.s. zal worden bezet door de voorzitter van het Platform Zelfstandige Ondernemers.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. P. H. Donner