Kamerstuk 32123-XIV-76

Amendement van het lid Thieme over verhoging van het budget voor het Programma Innovaties Eiwitketens (PIEK)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 2 december 2009
Indiener(s): Marianne Thieme (PvdD)
Onderwerpen: begroting financiƫn landbouw voedselkwaliteit
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-XIV-76.html
ID: 32123-XIV-76

24,7 %
75,3 %

VVD

Verdonk

PVV

SGP

SP

D66

PvdA

PvdD

CDA

GL

CU


32 123 XIV
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2010

nr. 76
AMENDEMENT VAN HET LID THIEME

Ontvangen 2 december 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 25 Voedselkwaliteit- en diergezondheid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 7 000 (x € 1 000).

II

In artikel 29 Algemeen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 7 000 (x € 1 000).

Toelichting

Dit jaar is er gestart met het meerjarig onderzoeksprogramma Eiwitketens, dat is gericht op verduurzaming in de eiwitketen via innovaties in productontwikkeling en marktintroductie. Voor dit Programma Innovaties Eiwitketens (PIEK) is vooralsnog 6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Indiener is van mening dat dit onderzoeksprogramma in het licht van de noodzaak tot een transitie naar duurzame voedselproductie zeer gewenst is.

Dit amendement strekt er dan ook toe de gelden voor PIEK in 2010 te verhogen met zeven miljoen. Op deze manier wordt een extra impuls gegeven aan de ontwikkeling van plantaardige eiwitten als alternatief voor dierlijke eiwitten. Om een transitie in eetpatronen te bewerkstelligen is het noodzakelijk om in een snel tempo het aanbod van duurzame plantaardige eiwitproducten te vergroten.

De dekking wordt gevonden in artikel 29 in de onbenutte middelen uit de nationale enveloppe voor inkomenssteun en extra modulatiegelden.

Thieme