Kamerstuk 32123-V-7

Voortgang uitvoering Dutch Vistors Program

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2010

Gepubliceerd: 15 oktober 2009
Indiener(s): Maxime Verhagen (minister buitenlandse zaken) (CDA)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32123-V-7.html
ID: 32123-V-7

32 123 V
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2010

nr. 7
BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 oktober 2009

Tijdens de behandeling van de begroting 2008 van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd door uw Kamer een amendement aangenomen betreffende het opzetten van een Dutch Visitors Program voor jonge, toekomstige leiders uit India, Brazilië en China (Kamerstuk 31 200 V, nr. 31). Met deze brief wil ik uw Kamer informeren over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering hiervan.

Bij de vaststelling van het amendement heb ik aangegeven het bezoekersprogramma niet te willen beperken tot de drie genoemde landen, maar het ook te willen inzetten voor landen die nu en in de toekomst van strategische waarde voor Nederland zijn (o.a. China, India, Rusland, Turkije, Oekraïne, Vietnam, Maleisië, Indonesië, Kazachstan, Egypte, Brazilië en de Golfstaten). Daarnaast heb ik aangegeven bij de uitvoering van het amendement synergie te zullen zoeken met bestaande bezoekersprogramma’s. Dat om een grotere samenhang tussen de verschillende bestaande bezoekersprogramma’s te bereiken en daarmee de effectiviteit ervan te verhogen.

De doelstelling van het nieuwe bezoekersprogramma is het vergroten van de kennis over en de betrokkenheid bij Nederland vanveelbelovende en mogelijke toekomstige beleidsbepalers in de genoemde landen. De thema’s van de bezoeken zullen zich richten op zaken waar Nederland sterk in is. Daarbij kan onder meer gedacht worden aan logistiek, innovatie, duurzaamheid etc.

Het onderzoek naar de wijze van aanbesteden, het vinden van een uitvoeringspartner van niveau, de inrichting van een projectorganisatie en de samenvoeging van het Dutch Visitors Program met het bestaande bezoekersprogramma van het ministerie van Buitenlandse Zaken vergden meer tijd dan verwacht. Ook de selectie van kandidaten bleek bewerkelijk. Veel personen die werden benaderd, bleken serieuze belangstelling te hebben voor een bezoekprogramma in Nederland, maar de lengte daarvan was voor velen een probleem. Tijdens het debat met uw Kamer is indertijd de mogelijkheid geopperd van een bezoek van enige weken. In de praktijk blijkt juist deze groep van veelbelovenden zich vanwege hun drukke werkzaamheden, doorgaans bij de overheid, in het bedrijfsleven of in de academische wereld, moeilijk voor meer dan een week beschikbaar te kunnen maken. Om die reden wordt in de pilotfase geëxperimenteerd met een variabele duur van het programma. Kosteneffectiviteit is dan uiteraard ook een van de factoren die meespelen in de besluitvorming.

Buitenlandse Zaken heeft inmiddels een samenwerkingovereenkomst gesloten met de EVD voor de uitvoering van het Dutch Visitors Program. Na de inrichting van de projectorganisatie bij de EVD is het bezoekersprogramma per 1 april 2009 van start gegaan. Na overleg tussen de betrokken partijen in Nederland en de samenwerkingslanden is een eerste groep «high potentials» uit Brazilië, India, China, Egypte en Turkije geselecteerd die in november en december Nederland zullen bezoeken voor een programma van 1 tot 3 weken.

Na een gemeenschappelijk programma, waarbij de deelnemers kennismaken met het politieke, economische, sociale en culturele bestel in Nederland, volgt een individueel programma. Bij de invulling daarvan staan de wensen van de individuele deelnemers centraal. Een combinatie van stage, studie, onderzoek en diverse bedrijfsbezoeken vormt de basis. Het programma wordt afgesloten met een gemeenschappelijke sessie van een dag over leiderschap en netwerken. Het eerste bezoekersprogramma in november en december 2009 vormt een pilot, waaraan deelnemers met verschillende achtergronden (qua leeftijd en werkervaring) en wensen deelnemen. Buitenlandse Zaken en de EVD zullen op basis van dit eerste pilotproject de invulling van het Dutch Visitors Program voor 2010 en later bepalen.

De organisatie van het Dutch Visitors Program is zoals gezegd in handen van de EVD. Daarbij wordt zij nauw bijgestaan door een Stuurgroep waarin Buitenlandse Zaken en Economische Zaken zitting hebben. Tot slot is er een Programmaraad geformeerd, bestaande uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de politiek, het onderwijs en de wetenschap. Van de Programmaraad verwacht ik dat deze mij gevraagd en ongevraagd van adviezen voorziet, en aanbevelingen doet over de grote lijnen van het programma, zoals doelgroep, landen, thema’s, sectoren, selectiecriteria en beoogde effecten. Daarnaast zijn de leden van de Programmaraad waardevolle ambassadeurs voor het Dutch Visitors Program die waar nodig netwerken kunnen aanspreken en contacten kunnen leggen.

De minister van Buitenlandse Zaken,

M. J. M. Verhagen