Kamerstuk 31996-46

Gewijzigd amendement van het lid Kuzu ter vervanging van nr. 40 over het waarborgen van de kwaliteit van de externe deskundige.

Dossier: Regels ten aanzien van zorg en dwang voor personen met een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke handicap (Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliƫnten)

Gepubliceerd: 4 september 2013
Indiener(s): Tunahan Kuzu (PvdA)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31996-46.html
ID: 31996-46
Origineel: 31996-40

Nr. 46 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID KUZU TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 40

Ontvangen 4 september 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vijfde lid wordt «artikelen 8 tot en met 8c» vervangen door:

artikelen 8 en 8a.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 6. Bij algemene maatregel van bestuur worden eisen gesteld aan de externe deskundige, bedoeld in artikel 8b, eerste lid.

  • 7. De voordracht voor een krachtens het zesde lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Toelichting

Dit amendement beoogt de kwaliteit van de externe deskundigen te waarborgen. Bij het inschakelen van een externe deskundige zoals bedoeld in artikel 8b, eerste lid, moeten er eisen gesteld worden aan zijn/haar kennis en kunde zodat in voldoende mate beoordeeld kan worden of er alternatieven zijn voor de onvrijwillige zorg in de gevallen bedoeld in artikel 8b, eerste lid. Het huidige voorstel laat nog teveel open einden wat betreft de kwaliteit van de deskundige. Met dit amendement wordt voorkomen dat zorginstellingen de vrijheid hebben om ondeskundigen aan te merken als deskundig om het dossier dusdanig op orde te hebben zodat onvrijwillige zorg kan worden toegepast. Via een algemene maatregel van bestuur moeten eisen gesteld worden aan de deskundigheid, bijvoorbeeld ten aanzien van opleiding en ervaring. Op deze wijze borgt men een frisse blik van iemand met voldoende kennis, ervaring en bekwaamheid op een vastgelopen situatie bij onvrijwillige zorg. Er is gekozen voor een voorhang opdat over de invulling van de AMvB zo nodig nader overlegd kan worden.

Kuzu