Gepubliceerd: 21 december 2009
Indiener(s): Hirsch Ballin
Onderwerpen: netwerken organisatie en beleid ruimte en infrastructuur
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31974-7.html
ID: 31974-7
Origineel: 31974-2

31 974
Wijziging van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek en de Kadasterwet in verband met de inschrijving in de openbare registers van netwerken

nr. 7
NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 22 december 2009

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd.

A. In ARTIKEL I worden de volgende wijzigingen aangebracht.

a. Voor de invoeging van artikel 155a wordt ingevoegd: Aan artikel 78 wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

5. Met betrekking tot een net als bedoeld in artikel 20 lid 2 van Boek 5, dat vóór 1 februari 2007 is aangelegd, begint de in het derde lid bedoelde termijn van drie jaren te lopen vanaf het tijdstip waarop artikel 155a in werking is getreden.

b. Het derde lid van artikel 155a wordt vervangen door drie nieuwe leden, luidende:

3. Gedurende drie maanden te rekenen vanaf de aanvang van de dag volgend op de dag van de laatste van de in het tweede lid bedoelde publicaties is het net niet vatbaar voor overdracht en bezwaring. Wel kunnen derden gedurende deze termijn een dagvaarding als bedoeld in het tweede lid of een exploot als bedoeld in het vijfde lid in de openbare registers doen inschrijven.

4. Aan degene die na het verstrijken van de in het derde lid bedoelde termijn door overdracht of bezwaring een zakelijk recht op het net verkrijgt, kunnen geen rechten van derden worden tegengeworpen, tenzij de derde vóór de overdracht of bezwaring een dagvaarding als bedoeld in het tweede lid of een exploot als bedoeld in het vijfde lid heeft doen inschrijven of de verkrijger het recht van de derde kende.

5. Een exploot als bedoeld in het derde en vierde lid wordt gedaan aan degene die de in het eerste lid bedoelde inschrijving verkreeg en houdt in dat de derde zich het recht voorbehoudt om binnen de in het tweede lid bedoelde termijn van een jaar een dagvaarding als in dat lid bedoeld in de openbare registers te doen inschrijven.

c. Het vierde lid wordt vernummerd tot zesde lid.

B. In ARTIKEL II wordt aan artikel 36 lid 5 een zin toegevoegd, luidende:

Ter inschrijving van een exploot als bedoeld in artikel 155a, vijfde lid, van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek wordt een door de deurwaarder of een advocaat getekend afschrift daarvan aangeboden.

TOELICHTING

Verwezen moge worden naar de nota naar aanleiding van het verslag bij artikel 155a, derde en vierde lid.

De minister van Justitie,

E. M. H. Hirsch Ballin