Gepubliceerd: 10 februari 2012
Indiener(s): Paul de Krom (staatssecretaris sociale zaken en werkgelegenheid) (VVD)
Onderwerpen: organisatie en beleid ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31929-20.html
ID: 31929-20
Origineel: 31929-2

Nr. 20 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 10 februari 2012

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1

In het in artikel I, onderdeel B, voorgestelde artikel 15a wordt in het tweede lid «biedt de Sociale verzekeringsbank bij dit verzoek aan» vervangen door: kan de Sociale verzekeringsbank bij dit verzoek aanbieden.

2

In het in artikel II, onderdeel B, voorgestelde artikel 35a wordt in de laatste zin «biedt de Sociale verzekeringsbank bij die verzoeken aan» vervangen door: kan de Sociale verzekeringsbank bij die verzoeken aanbieden.

3

In het in artikel III, onderdeel D, voorgestelde artikel 50 wordt in de laatste zin «biedt de Sociale verzekeringsbank bij die verzoeken aan» vervangen door: kan de Sociale verzekeringsbank bij die verzoeken aanbieden.

4

In het in artikel IV, onderdeel A, voorgestelde artikel 12a, eerste lid, wordt in de laatste zin «biedt het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen bij die verzoeken aan» vervangen door: kan het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen bij die verzoeken aanbieden.

5

In het in artikel V, onderdeel A, voorgestelde artikel 14, tweede lid, wordt in de laatste zin «biedt het college bij die verzoeken de belanghebbende aan» vervangen door: kan het college bij die verzoeken de belanghebbende aanbieden.

6

In het in artikel VI, onderdeel A, voorgestelde artikel 14, tweede lid, wordt in de laatste zin «biedt het college bij die verzoeken de belanghebbende aan» vervangen door: kan het college bij die verzoeken de belanghebbende aanbieden.

7

In het in artikel VIA, onderdeel B, voorgestelde artikel 46, tweede lid, wordt in de laatste zin «biedt het college bij die verzoeken de jongere aan» vervangen door: kan het college bij die verzoeken de jongere aanbieden.

8

In het in artikel VII, onderdeel C, voorgestelde artikel 53a, tweede lid, wordt in de laatste zin «biedt het college bij die verzoeken de belanghebbende aan» vervangen door: kan het college bij die verzoeken de belanghebbende aanbieden.

Toelichting

Bij de plenaire behandeling van het wetsvoorstel is gebleken dat de oorspronkelijke tekst van het in artikel I, onderdeel B, voorgestelde artikel 15a, tweede lid, artikel II, onderdeel B, voorgestelde artikel 35a, laatste zin en de overeenkomstige zin in de artikelen III, IV, V, VI, VIA en VII kennelijk kan leiden tot een onjuiste interpretatie van de bedoeling van de regering. Zoals aangegeven tijdens de plenaire behandeling bedoelt de regering dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, de Sociale Verzekeringsbank en het college de mogelijkheid hebben om een huisbezoek aan te bieden en geen verplichting. Dat het geen verplichting is, blijkt ook uit het feit dat de belanghebbende zijn leefsituatie ook op een andere, minder belastende wijze kan aantonen. In dat geval is een huisbezoek niet noodzakelijk. De regering wil mogelijke onduidelijkheden wegnemen. Met deze technische nota van wijziging wordt daarom verduidelijkt dat bij het verzoek aan de belanghebbende om zijn leefsituatie aan te tonen de uitvoeringsinstelling het aanbod tot een huisbezoek kan doen.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom