Kamerstuk 31924-VI-6

Antwoorden op vragen m.b.t. de slotwet

Dossier: Jaarverslag en slotwet Ministerie van Justitie 2008

Gepubliceerd: 9 juni 2009
Indiener(s): Marleen de Pater-van der Meer (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31924-VI-6.html
ID: 31924-VI-6

31 924 VI
Jaarverslag en slotwet Ministerie van Justitie 2008

nr. 6
VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 5 juni 2009

De vaste commissie voor Justitie1, belast met het voorbereidend onderzoek van het wetsvoorstel tot wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2008 (slotwet), heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De voorzitter van de commissie,

De Pater van der Meer

De adjunct-griffier van de commissie,

Van Doorn

1

Wat is de herkomst van een bedrag groot € 6,7 miljoen in relatie tot de meevaller van € 36,2 miljoen voor «adequate toegang tot het rechtsbestel», het totaal weergegeven bedrag is namelijk slechts € 29,5 miljoen?

Het verplichtingenbedrag van € 6,7 miljoen komt voort uit niet aangewende verplichtingenruimte ten aanzien van uiteenlopende onderwerpen zoals schuldsanering, juridische beroepen, kwaliteitsregister tolken en vertalers en alternatieve geschilbeslechting.

2

Hoe komt de regering aan de tegenvaller van € 13,8 miljoen voor «Tenuitvoerlegging strafrechtelijke sancties» als er een verdere tegenvaller is van € 18,1 miljoen en er een meerontvangst is van € 3,6 miljoen met als resultaat een tegenvaller van € 4,5 miljoen?

Naast de tegenvaller van € 18,1 miljoen bij boeten en transacties zijn er twee meevallers bij de afrekening van subsidies (Reclassering Nederland € 3,6 miljoen en het Leger des Heils € 0,7 miljoen). Het saldo van deze drie bedragen is € 13,8 miljoen.

3

Wat is de verplichting voor de doeluitkering jeugdreclassering 2009, die niet volgens planning is aangegaan? Wat zal hiervan de invloed zijn op de begroting van 2009 en waar is dit terug te vinden?

De verplichting betreft de doeluitkering jeugdreclassering aan de provincies voor 2009 en bedraagt in totaal € 43,9 miljoen. Bij de 1e suppletoire wet over 2009 is in de voorgestelde verplichtingenstand een verhoging van € 43,9 miljoen opgenomen voor dit onderwerp (zie ook pagina 70 van de Verantwoording).

4

Wat zijn de precieze uitgaven die al in 2008 zijn gedaan voor het jaar 2009 bij de «opvang gedurende beoordeling verblijf»?

Het gaat hier niet om uitgaven, maar om de vastlegging van een verplichting die is vastgelegd naar aanleiding van de subsidiebeschikking aan het COA. Deze subsidie is vastgesteld aan het eind van het jaar 2008 en heeft betrekking op het subsidiejaar 2009. Deze beschikking leidt pas tot uitgaven in het jaar 2009.

5

Is er bij de tegenvaller van € 40 miljoen bij de «opvang gedurende verblijf» een relatie met het generaal pardon? Welk effect heeft deze tegenvaller op de begroting van 2009 en waar is dit terug te vinden?

Nee. Het betreft hier geen uitgaven, maar verplichtingen die in 2008 zijn aangegaan. De extra verplichtingen zijn aangegaan ten behoeve van het COA voor opvang en verbouwingen in het kader van de verbetering van de brandveiligheid.

6

Welke facturen bij de «effectieve besturing van het Justitie apparaat» uit 2008 worden in 2009 betaald en waar is dit terug te vinden?

Dit betreffen facturen met betrekking tot de normale bedrijfsvoering van het bestuursdepartement. Deze facturen worden in 2009 gedekt binnen de vastgestelde begroting 2009 en zullen dus in de realisatiecijfers 2009 tot uiting komen.


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Van de Camp (CDA), De Wit (SP), Van der Staaij (SGP), Arib (PvdA), ondervoorzitter, De Pater-van der Meer (CDA), voorzitter, Çörüz (CDA), Joldersma (CDA), Gerkens (SP), van Velzen (SP), van Vroonhoven-Kok (CDA), De Krom (VVD), Timmer (PvdA), Griffith (VVD), Teeven (VVD), Verdonk (Verdonk), De Roon (PVV), Roemer (SP), Pechtold (D66), Heerts (PvdA), Thieme (PvdD), Kuiken (PvdA), Bouwmeester (PvdA), Van Toorenburg (CDA), Anker (CU) en Heemelaar (GL).

Plv. leden: Sterk (CDA), Langkamp (SP), Van der Vlies (SGP), Smeets (PvdA), Aasted-Madsen-van Stiphout (CDA), Jager (CDA), Jonker (CDA), Leijten (SP), Ulenbelt (SP), De Vries (CDA), Weekers (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD), Van Miltenburg (VVD), Zijlstra (VVD), Fritsma (PVV), Karabulut (SP), Koşer Kaya (D66), Gill’ard (PvdA), Ouwehand (PvdD), Spekman (PvdA), Bouchibti (PvdA), Van Haersma Buma (CDA), Slob (CU) en Halsema (GL).