Kamerstuk 31804-64

Tweede nader gewijzigd amendement van het lid Remkes ter vervanging van nr. 53 over aanpassen evaluatie en ontslagprocedure raad van toezicht NOS

Dossier: Wijziging van de Mediawet 2008 in verband met onder meer de erkenning en financiering van de publieke omroep

Gepubliceerd: 26 maart 2009
Indiener(s): Johan Remkes (VVD)
Onderwerpen: cultuur en recreatie media
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31804-64.html
ID: 31804-64
Origineel: 31804-53

94,0 %
0,0 %

SGP

CU

GL

PvdA

Verdonk

SP

CDA

PvdD

VVD

D66

PVV


31 804
Wijziging van de Mediawet 2008 in verband met onder meer de erkenning en de financiering van de publieke omroep

nr. 64
TWEEDE NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID REMKES TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 53

Ontvangen 26 maart 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel Z, komt in punt 6 artikel 2.37, vierde lid, te luiden:

4. De leden van de raad van toezicht kunnen gezamenlijk worden ontslagen, als bij de evaluatie bedoeld, in artikel 2.184, derde lid, is vastgesteld dat de NPS onvoldoende heeft bijgedragen aan de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau door de wijze waarop zij uitvoering heeft gegeven aan de publieke taak, bedoeld in artikel 2.35. In geval van een ontslag als bedoeld in de eerste volzin benoemt Onze Minister de leden van de nieuwe raad van toezicht.

II

In artikel I wordt na onderdeel PPPa een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

PPPb

Aan artikel 2.184 wordt een lid toegevoegd, luidende:

3. Als in de rapportage, bedoeld in artikel 2.186, eerste lid, betreffende de vorige evaluatie is vastgesteld dat de NPS onvoldoende heeft bijgedragen aan de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau door de wijze waarop zij uitvoering heeft gegeven aan haar publieke taak, bedoeld in artikel 2.35, vindt in afwijking van het tweede lid in elk geval binnen twee jaar na het tijdstip waarop deze rapportage is uitgebracht, een nieuwe evaluatie plaats.

Toelichting

Het wetsvoorstel regelt dat de leden van de raad van toezicht van de NPS gezamenlijk door de minister kunnen worden ontslagen als in twee achtereenvolgende evaluatierapporten is vastgesteld dat de NPS onvoldoende heeft bijgedragen aan de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau door de wijze waarop hij uitvoering heeft gegeven aan zijn publieke taak. Een evaluatie dient volgens de Mediawet 2008 echter in elk geval eens in de vijf jaar plaats te vinden. De wet geeft de raad van toezicht van de NPS dus nog eens vijf jaar de kans om het beter te doen. De indiener meent dat deze tijdsbepaling te lang is. Dit amendement regelt derhalve dat de NPS na een onvoldoende evaluatie in elk geval binnen twee jaar nogmaals wordt geëvalueerd (II). Tevens past dit amendement (I) de ontslagbepaling betreffende de leden van de raad van toezicht van de NPS aan, opdat deze bepaling beter aansluit bij de nieuwe evaluatiebepaling alsmede bij de overige ingediende amendementen.

Dit amendement is wetstechnisch gewijzigd in onderdeel II, opdat de tekst van de hierin voorgestelde evaluatiebepaling beter aansluit bij de evaluatiebepaling in amendement nr. 57.

Remkes