Kamerstuk 31700-IXB-23

Nieuwe indeling begrotingen Financiën

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Financiën (IXB) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 11 mei 2009
Indiener(s): Wouter Bos (viceminister-president , minister financiën) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-IXB-23.html
ID: 31700-IXB-23

31 700 IXB
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Financiën (IXB) voor het jaar 2009

nr. 23
BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 mei 2009

In de leeswijzer van de begroting 2009 IXB heb ik uw kamer toegezegd dat ik in 2008/2009 de opzet en samenhang van de begrotingshoofdstukken van het Ministerie van Financiën zou bezien en de mogelijke consequenties voor de structuur van de ontwerpbegroting(en) 2010 van Financiën tijdig aan de beide kamers der Staten-Generaal zou voorleggen.

Middels deze brief stel ik een nieuwe begrotingsindeling voor. Ik streef ernaar, met uw instemming, deze nieuwe indeling te hanteren voor de ontwerpbegroting 2010 van Financiën.

Nieuwe begrotingsindeling

Na een inventarisatie van de mogelijkheden (rekening houdend met de Comptabiliteitswet 20011 en de Rijksbegrotingsvoorschriften) ben ik gekomen tot een begrotingsindeling2 (zie onderstaande box) voor één begroting, voor het hele ministerie van Financiën, die bestaat uit in totaal 11 artikelen (9 beleidsartikelen, 2 niet-beleidsartikelen). Voor een eventuele vergelijking van de oude versus de nieuwe indeling is als bijlage 1 bij deze brief een was-wordt-tabel opgenomen.

kst-31700-IXB-23-1.gif

Uitgangspunt voor de nieuwe indeling is grotere transparantie en toegankelijkheid voor de Staten-Generaal. Wij zijn van oordeel dat de voorgestelde indeling hieraan bijdraagt door minder versnippering van informatie en een gelijkwaardig informatieniveau.

Meest in het oog springende element is de integratie van de begrotingshoofdstukken IXA (Nationale Schuld) en G (BTW-Compensatiefonds) in IXB. Dit leidt tot één begroting IX waarin alle beleidsinformatie van Financiën te vinden is.

Daarnaast worden de apparaatsuitgaven van de Generale Thesaurie (GT), die nu nog versnipperd zijn over verschillende begrotingen en artikelen (IXA: artikel 1 en 2 en IXB: 2, 3, 4, 5, 8, 9) geconcentreerd. Hierdoor wordt een overzichtelijk beeld gecreëerd van de apparaatsinspanning van de GT als belangrijk onderdeel van Financiën.

Bijkomend voordeel van de nieuwe begrotingsindeling is dat enige efficiencywinst bereikt kan worden in het totstandkomingsproces. Drie afzonderlijke begrotingshoofdstukken (respectievelijk begrotingswetten) vergen allen een eigen coördinatietraject, dat bij de nieuwe indeling in elkaar geschoven wordt.

Met dit voorstel is tevens de vraag van de VVD1 naar aanleiding van de brief over de ING-faciliteit2 over de begrotingspresentatie van de financiële crisismaatregelen beantwoord. Een apart artikel voor crisismaatregelen zou gelet op het heterogene karakter van de crisismaatregelen (deelnemingen, garanties, kapitaalinjecties, leningen) tot een hybride artikel leiden dat bovendien naar ik hoop tijdelijk van aard zal zijn. Daarnaast ben ik van mening uw kamer beter te kunnen informeren via een apart samenhangend overzicht van de verschillende kredietcrisismaatregelen in de beleidsagenda’s van de begrotingsstukken (c.q. budgettaire nota’s en jaarverslagen). Dit samenhangend overzicht wil ik dan ook voorlopig handhaven (voor het meest recente overzicht, zie bijlage 2).

In verband met een tijdige afronding van de begroting 2010 is het van belang dat begin juni een definitieve go/no go beslissing wordt genomen. Ik zou het op prijs stellen als ik voor die tijd van u mag vernemen of er onverhoopt zwaarwegende bezwaren zijn tegen dit voorstel. Ik geef u in overweging om deze brief ook te betrekken bij de wetgevingsoverleggen over de Jaarverslagen 2008 van Financiën met de vaste kamercommissie van Financiën.

De minister van Financiën,

W. J. Bos

Bijlage 1

kst-31700-IXB-23-2.gif

Bijlage 2

kst-31700-IXB-23-3.gif

De meest actuele ramingen voor 2009 zullen bij 1e suppletore begrotingen 2009 aan uw kamer worden voorgelegd.


XNoot
1

Opheffing van begrotingshoofdstukken IXA (Nationale Schuld) en G (BTW-Compensatiefonds) vereisen wetswijziging respectievelijk van de Comptabiliteitswet 2001 en van de wet op het BTW-Compensatiefonds. Om toch al per begroting 2010 met de nieuwe indeling te kunnen werken zal, vooruitlopend op deze wetswijzigingen, in de begrotingswet moeten worden gezorgd voor een juridische basis.

XNoot
2

De volgorde van de artikelen is nog onderwerp van discussie en kan derhalve nog wijzigen.

XNoot
1

Kamerstuk 31 371, nr. 97, blz. 10.

XNoot
2

Kamerstuk 31 371, nr. 95.