Kamerstuk 31700-III-17

Reactie op verzoek Sap over vermeende uitspraken van de MP over dat hij meedingt naar het voorzitterschap van de EU

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2009

Gepubliceerd: 26 januari 2009
Indiener(s): Jan Peter Balkenende (minister-president , minister algemene zaken) (CDA), Wouter Bos (viceminister-president , minister financiƫn) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31700-III-17.html
ID: 31700-III-17

31 700 III
Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Algemene Zaken, het Kabinet der Koningin en de Commissie van toezicht betreffende inlichtingen- en veiligheidsdiensten (III) voor het jaar 2009

nr. 17
BRIEF VAN DE MINISTER PRESIDENT, MINISTER VAN ALGEMENE ZAKEN EN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 januari 2009

Bij de regeling van werkzaamheden op 22 januari 2009 (Handelingen der Kamer II, vergaderjaar 2008–2009, nr. 45) verzocht het lid van uw Kamer mw. Sap, mede namens het lid mw. Peters, om «een brief over een bericht in Trouw dat MP heeft gezegd dat het gerucht dat hij meedingt naar het voorzitterschap van de EU afkomstig is van Bos, terwijl laatstgenoemde dit ontkent.»

Het bericht in Trouw vertoont parallellen met een ANP-bericht van 21 januari dat stelde:

«Premier Jan Peter Balkenende vindt het belangrijk voor Europa dat José Manuel Barroso zijn uitstekende werk als voorzitter van de Europese Commissie in een volgende periode kan voortzetten. De minister-president heeft dat woensdag gezegd in reactie op het gerucht dat hij kandidaat zou zijn voor de prestigieuze functie. Volgens Balkenende is een merkwaardige discussie ontstaan nadat het gerucht dinsdag weer eens opdook. Volgens hem is vice-president Wouter Bos (PvdA) de bron van het verhaal.»

Dit bericht werd later aangepast door het ANP, waarbij de nieuwe tekst van de laatste zin luidde:

««Ik heb begrepen dat dit onderwerp ter sprake is geweest in een onderhoud van Nederlandse journalisten met collega Wouter Bos», zei Balkenende.»

Het laatste citaat geeft de letterlijke uitspraken van de minister-president weer. De minister-president gaf daarmee aan dat het onderwerp van het voorzitterschap van de Europese Commisse kennelijk op dit moment op meerdere plaatsen leeft. Om die reden achtte hij het nuttig om duidelijk te maken dat hij het belangrijk voor Europa vindt dat de heer Barroso zijn uitstekende werk kan voortzetten, en daarmee dat de minister-president niet de ambitie heeft om in aanmerking te komen voor het ambt van Commissievoorzitter.

De minister-president, minister van Algemene Zaken,

J. P. Balkenende

De minister van Financiën,

W. J. Bos