Gepubliceerd: 25 april 2008
Indiener(s): Ella Vogelaar (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31446-4.html
ID: 31446-4

31 446
Wijziging van de Wet op de huurtoeslag (uitvoeringstechnische wijzigingen)

nr. 4
NADER RAPPORT

Het advies van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt/uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat (artikel 25a, vierde lid, onderdeel b, van de Wet op de Raad van State).

Hieronder is opgenomen het nader rapport d.d. 25 april 2008, aangeboden aan de Koningin door de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 18 maart 2008, nr. 08.000828, machtigde Uwe Majesteit de Raad van State zijn advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 17 april 2008, nr. W08.08.0092/IV, bied ik U hierbij aan.

Het voorstel van wet geeft de Raad van State geen aanleiding tot het maken van inhoudelijke opmerkingen.

De redactionele kanttekening1 met betrekking tot artikel I, onderdeel J, artikel 27, derde lid, is niet overgenomen. Bij de aanpassing van de normhuren wordt niet langer uitgegaan van de verwachte huurprijsontwikkeling in het tijdvak dat geheel na de datum van aanpassing ligt, maar van de verwachte huurprijsontwikkeling in het lopende tijdvak. Nu worden de normhuren aangepast met ingang van 1 juli aan de verwachte huurprijsontwikkeling in het tijdvak dat begint op diezelfde 1 juli. Op grond van de voorgestelde wijzigingen zullen de normhuren worden aangepast met ingang van 1 januari aan de verwachte huurprijsontwikkeling in het tijdvak dat loopt van de voorafgaande 1 juli tot de daarop volgende 1 juli. Er is dus al voldoende duidelijk over die huurprijsontwikkeling om een correctiemechanisme niet nodig te maken.

De redactionele kanttekening2 van de Raad met betrekking tot artikel III is niet overgenomen. De terugwerkende kracht heeft betrekking op het schrappen van de zogenoemde passendheidstoets. Deze passendheidstoets wordt sinds 1 januari 2008 niet meer uitgevoerd, hoewel de Wet op de huurtoeslag dat nog wel voorschrijft. Met de voorgestelde terugwerkende kracht wordt deze praktijk alsnog gelegaliseerd.

Ik moge U verzoeken het hierbij gevoegde voorstel van wet en de memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

C. P. Vogelaar


XNoot
1

De redactionele kanttekening luidt: In artikel I, onderdeel J, artikel 27, derde lid, toevoegen dat bij de wijziging van de normhuren een correctie wordt aangebracht naar de mate waarin de huurprijsontwikkeling in het voorafgaande jaar afweek van de verwachtingen waarvan werd uitgegaan bij de eerdere wijziging van die bedragen.

XNoot
2

De redactionele kanttekening luidt: In artikel III de zinsnede «en terugwerkt tot 1 januari 2008» schrappen. De in de toelichting gegeven motivering voor verlening van terugwerkende kracht betreft geen bijzondere reden als bedoeld in aanwijzing 167, eerste lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.