Kamerstuk 31446-24

Derde nota van wijziging

Dossier: Wijziging van de Wet op de huurtoeslag (uitvoeringstechnische wijzigingen)

Gepubliceerd: 4 februari 2009
Indiener(s): Eberhard van der Laan (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31446-24.html
ID: 31446-24
Origineel: 31446-2

31 446
Wijziging van de Wet op de huurtoeslag (uitvoeringstechnische wijzigingen)

nr. 24
DERDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 5 februari 2009

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel A, onder 1, het eerste lid, onderdeel a, wordt «€ 12» vervangen door «€ 13» en wordt «€ 18» vervangen door: € 20.

2. Onderdeel J wordt als volgt gewijzigd:

a. Onderdeel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1°. De aanhef komt te luiden:

1. Onder vernummering van het vijfde tot en met negende lid tot vierde tot en met achtste lid worden het eerste tot en met vierde lid vervangen door drie leden, luidende:.

2°. In het derde lid, wordt «18, tweede lid» vervangen door: 18, derde lid.

b. In onderdeel 2 wordt na «vijfde lid» ingevoegd: (nieuw).

c. In de onderdelen 3, aanhef, en 4, aanhef, wordt na «lid» ingevoegd: (nieuw).

d. Onderdeel 5 komt te luiden:

5. Het achtste lid (nieuw) komt te luiden:

8. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen de bedragen, genoemd in de artikelen 16 (verhoging van de normhuur), 17, eerste lid, onderdelen c en d (ouderentoeslag bij minimum-inkomensijkpunt), en derde lid, onderdelen a en b (verlaging van de normhuur bij minimum-inkomensijkpunt), en 18, vierde lid, onderdelen a, b, c en d (verlaging van de normhuur bij referentie-inkomensijkpunt), hoger of lager worden gesteld.

B

Artikel IA vervalt.

C

In artikel II, tweede lid, wordt «18, tweede lid» vervangen door: 18, derde lid.

D

In artikel III, onderdeel b, wordt «de artikelen IA en IIA die in werking treden» vervangen door: artikel IIA dat in werking treedt.

Toelichting

Onderdeel A

onder 1

Ter verzachting van de nadelige inkomensgevolgen van het wetsvoorstel is besloten om de forfaitaire bedragen voor servicekosten te verhogen van € 12 naar € 13 voor huishoudens jonger dan 65 jaar en van € 18 naar € 20 voor huishoudens van 65 jaar en ouder.

onder 2

onder a

onder 1°

Dit betreft een wetstechnische aanpassing als gevolg van het vervallen van artikel IA van het wetsvoorstel.

onder 2°

Als gevolg van artikel 17, onderdeel C, van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten is artikel 18, tweede lid, van de Wet op de huurtoeslag met ingang van 1 januari 2009 vernummerd tot derde lid. In het voorgestelde artikel 27, derde lid, van de Wet op de huurtoeslag was daar ten onrechte geen rekening mee gehouden. Deze wijziging voorziet daar in.

onder b en c

Dit betreft enkele wetstechnische aanpassingen als gevolg van het vervallen van artikel IA van het wetsvoorstel.

onder d

Artikel 17, onderdeel D, van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten bevatte een niet geheel correct geformuleerde wijziging van artikel 27, eerste en achtste lid, van de Wet op de huurtoeslag. Voor artikel 27, eerste lid, van de Wet op de huurtoeslag is in de gewenste verbetering reeds voorzien door het wetsvoorstel. Voor artikel 27, achtste lid, van de Wet op de huurtoeslag is dat nog niet het geval. Daarom wordt voorgesteld om artikel 27, achtste lid, van de Wet op de huurtoeslag opnieuw vast te stellen in de juiste vorm.

Onderdelen B en D

Als gevolg van het vervallen van artikel IA van het wetsvoorstel blijft de zogenoemde «kan-bepaling» van artikel 27 van kracht tot het moment van inwerkingtreding van de voorgestelde wijzigingen, naar verwachting op 1 januari 2010. Dat betekent dat in ieder geval in 2009 de normhuren zullen worden aangepast door middel van het zogenoemde Normhuurbesluit.

Onderdeel C Als gevolg van artikel 17, onderdeel C, van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten is artikel 18, tweede lid, van de Wet op de huurtoeslag met ingang van 1 januari 2009 vernummerd tot derde lid. In artikel II, tweede lid, van het wetsvoorstel was daar ten onrechte geen rekening mee gehouden. Deze wijziging voorziet daar in.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie,

E. E. van der Laan