Kamerstuk 31071-17

Nadere toelichting over de financiering van initiatiefwetsvoorstel (31071)Halsema en Van Gent inzake Babyverlof

Dossier: Voorstel van wet van de leden Halsema en Van Gent tot wijziging van de Wet arbeid en zorg (Babyverlof)

Gepubliceerd: 18 februari 2010
Indiener(s): Ineke van Gent (GL), Femke Halsema (GL)
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31071-17.html
ID: 31071-17

31 071
Voorstel van wet van de leden Halsema en Van Gent tot wijziging van de Wet arbeid en zorg (Babyverlof)

nr. 17
BRIEF VAN DE LEDEN HALSEMA EN VAN GENT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 februari 2010

Hierbij doen wij u, zoals toegezegd, de brief toekomen waarin wij de financiering van ons initiatiefwetsvoorstel Babyverlof nader toelichten.

Uit de toelichting op onze Nota van Wijziging blijkt dat de uitbreiding van het kraamverlof naar vijf dagen € 61,5 miljoen kost. Per saldo is dat het bedrag dat nodig is om de uitbreiding van het babyverlof te financieren.

Zoals bekend hebben de indieners er voor gekozen om het babyverlof te financieren uit het Algemeen Werkloosheidsfonds om de lasten eerlijker te verdelen over alle werkgevers. Om de administratieve lasten van werkgevers te beperken is er voor gekozen het gehele babyverlof op deze manier te financieren.

De wijziging van de financieringssystematiek houdt in dat ook voor de eerste twee dagen kraamverlof de lasten van individuele werkgevers verschuiven naar het Algemeen Werkloosheidsfonds. Dat heeft tot gevolg dat er een beroep wordt gedaan op het Algemeen Werkloosheidsfonds van jaarlijks maximaal € 102 miljoen. Daar staat echter een lastenverlichting voor de individuele werkgevers tegenover van € 41 miljoen.

De extra € 61,5 miljoen vergt een lichte premieverhoging van 0,09%, die over werknemers en werkgevers verdeeld kan worden. Om de bestaande twee dagen kraamverlof te financieren is een lichte verhoging van de premie van werkgevers van 0,06% nodig, die gecompenseerd wordt door het vervallen van de loondoorbetaling.

De verhoging van de premie kan bij voorjaarsnota of begroting 2011 geregeld worden. Dan kan een meer integrale afweging van het lastenbeeld gemaakt worden. Mocht daarbij blijken dat het uitgavenkader sociale zekerheid overschreden wordt dan is op dat moment ook de afweging over eventuele compenserende maatregelen aan de orde.

De indieners willen tot slot benadrukken dat het Babyverlof een beperkte uitgave is waarmee een groot maatschappelijk belang wordt gediend.

Halsema

Van Gent