Kamerstuk 31065-18

Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek); Amendement om de noodzaak voor verplichte notariƫle tussenkomst bij de oprichting en de aanpassing van een OVR te schrappen

Dossier: Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek)

Gepubliceerd: 10 november 2009
Indiener(s): Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA)
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31065-18.html
ID: 31065-18

31 065
Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk Wetboek)

nr. 18
AMENDEMENT VAN HET LID VAN VROONHOVEN-KOK

Ontvangen 10 november 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In hoofdstuk 1, artikel 1, wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Artikel 802 wordt als volgt gewijzigd:

1. Lid 1 komt te luiden:

1. Een openbare vennootschap is rechtspersoon indien dit in de overeenkomst van vennootschap is bepaald en de overeenkomst, althans hetgeen daarvan in de eerste en tweede zin van lid 3 is omschreven, is opgenomen in een akte. De akte wordt opgemaakt in de Nederlandse taal. Een volmacht tot medewerking aan de overeenkomst moet schriftelijk zijn verleend

2. In lid 3, derde zin, vervallen de woorden: als aangeduid in lid 1.

II

Hoofdstuk 1, artikel 1, onderdeel Ja, komt te luiden:

Ja

Artikel 832, lid 2, komt te luiden:

2. Voor het verkrijgen van rechtspersoonlijkheid is vereist:

a. dat in de overeenkomst van vennootschap wordt bepaald dat zij rechtspersoon is;

b. dat de aldus gewijzigde overeenkomst is opgenomen in een akte, waarbij de laatste twee zinnen van artikel 802 lid 1 en de eerste twee zinnen van artikel 802 lid 3 van toepassing zijn;

c. dat alle goederen behorend tot de vennootschappelijke gemeenschap blijkens die akte onverwijld worden ingebracht in de rechtspersoon.

III

Hoofdstuk 1, artikel 1, onderdeel Jb, komt te luiden:

Jb

Artikel 833 wordt als volgt gewijzigd:

1. Lid 2, onderdeel b komt te luiden:

b. dat deze wijziging van de overeenkomst is opgenomen in een akte, waarbij de laatste twee zinnen van artikel 802 lid 1 van toepassing zijn;

3. In het vierde lid komt de eerste zin te luiden: Na het opgeven van de rechtspersoonlijkheid kunnen alle schulden van de vennootschap worden verhaald op de vennootschappelijke gemeenschap en op de goederen die daarin nog moeten worden ingebracht.

Toelichting

Dit amendement strekt ertoe de noodzaak voor verplichte notariële tussenkomst bij de oprichting en de aanpassing van een OVR te schrappen. Ook in het buitenland wordt voor het verkrijgen van rechtspersoonlijkheid geen notariële akte vereist. Het schrappen van deze verplichting zal leiden tot administratieve lastenvermindering.

De verschillende onderdelen van het amendement regelen het volgende:

I : Voor het oprichten van een OVR is geen notariële akte meer vereist. Wel moeten er nog een aantal zaken verplicht in de overeenkomst van vennootschap worden opgenomen.

II en III: Als een OVR alleen wordt ontbonden ten aanzien van een uittredende vennoot dan kan het aandeel van de uittredend vennoot aan de overblijvende vennoten of de opvolgende vennoot worden geleverd middels een daartoe bestemde overeenkomst. Een notariële akte is niet meer noodzakelijk. Deze is immers ook niet meer noodzakelijk voor het oprichten van de OVR.

IV en V: Er is geen notariële akte meer nodig om een OV om te zetten naar een OVR of vice versa. Er kan worden volstaan met een overeenkomst.

Van Vroonhoven-Kok