Kamerstuk 30880-54

Gewijzigd amendement van het lid Berndsen ter vervanging van nr. 26 over een evaluatie van de gezagspositie van de burgemeester

Dossier: Vaststelling van een nieuwe Politiewet (Politiewet 200.)


38,0 %
62,0 %

PvdA

D66

CDA

SP

GL

PvdD

SGP

CU

PVV

VVD


Nr. 54 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BERNDSEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 26

Ontvangen 1 december 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Na artikel 65 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 65a

  • 1. De inspectie evalueert, met het oog op de waarborging van de gezagspositie van de burgemeester, elke vier jaar de kwaliteit van de gezagspositie van de burgemeester.

  • 2. De burgemeester verleent de inspectie de gewenste inlichtingen bij de uitvoering van de werkzaamheden in het kader van het eerste lid.

II

Na artikel 66 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 66a

De inspectie zendt de evaluatie, bedoeld in artikel 65a, eerste lid, aan Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en in afschrift aan de Staten-Generaal.

III

In hoofdstuk 6 wordt in artikel 67 na «bedoeld in artikel 65, eerste lid,» een zinsnede ingevoegd, luidende: en de evaluatie, bedoeld in artikel 65a, eerste lid,.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid elke vier jaar bekijkt of de gezagspositie van de burgemeester voldoende gewaarborgd is binnen het nieuwe politiebestel. De inspectie stuurt haar bevindingen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in afschrift aan de beide kamers der Staten-Generaal. Het amendement beoogt hiermee de gezagspositie van burgemeesters te waarborgen.

Het nationaliseren van de politie mag geen afbreuk doen aan de gezagspositie van burgemeesters ten aanzien van de politie. Lokale veiligheidsprioriteiten moeten niet in het gedrang raken door nationale prioriteiten, maar voldoende ruimte behouden voor uitvoering. Dit betekent dat bij de verdeling van politiesterkte daar ook nadrukkelijk oog voor moet zijn. Om de balans tussen nationaal en lokaal te waarborgen dient de positie van de burgemeesters versterkt te worden. Zodoende wordt voorgesteld om de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid de kwaliteit van de gezagspositie van burgemeesters elke vier jaar te laten evalueren.

Berndsen