Kamerstuk 30880-50

Gewijzigd amendement van het lid Slob ter vervanging van nr. 47 over de territoriale onderdelen gelegen zijn in 1 veiligheidsregio

Dossier: Vaststelling van een nieuwe Politiewet (Politiewet 200.)

Gepubliceerd: 1 december 2011
Indiener(s): Arie Slob (CU)
Onderwerpen: openbare orde en veiligheid politie, brandweer en hulpdiensten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30880-50.html
ID: 30880-50
Origineel: 30880-47

100,0 %
0,0 %

PvdD

CDA

CU

SGP

PVV

SP

PvdA

VVD

GL

D66


Nr. 50 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID SLOB TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 47

Ontvangen 1 december 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel 25 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Een regionale eenheid kan in territoriale onderdelen worden verdeeld. Een territoriaal onderdeel kan slechts gelegen zijn in één regio, genoemd in de bijlage, bedoeld in artikel 8 van de Wet veiligheidsregio’s, tenzij Onze Minister, op een gezamenlijk verzoek van de betrokken burgemeesters en officieren van justitie, besluit dat een territoriaal onderdeel in meerdere regio’s gelegen is.

Toelichting

Dit amendement regelt dat territoriale eenheden van de politie altijd volledig vallen binnen de grenzen van één veiligheidsregio.

Het is voor een goede coördinatie bij rampen onwenselijk dat territoriale eenheden van de politie onder meerdere veiligheidsregio’s vallen. Opschaling in crisissituaties die boven de gemeentegrenzen uitstijgen gebeurt op het niveau van de veiligheidsregio. Ook de preparatie op rampen en crises van de rode, witte en blauwe kolom gebeurt op dat schaalniveau. Als wel brandweer en ambulance/ggd/openbare gezondheid op die schaal zijn georganiseerd, maar de politie niet volledig geeft dat onduidelijkheid, met de nodige veiligheidsrisico’s van dien.

Er zijn ook bestuurlijke bezwaren tegen territoriale eenheden van politie die vallen onder meerdere veiligheidsregio’s. De veiligheidsregio is gegroeid als schaal waarop bestuurders elkaar treffen op het gebied van veiligheid. Dat niveau wordt naar verwachting in een aantal regio’s ook gebruikt voor bestuurlijke afstemming van – onder meer – integraal veiligheidsbeleid (inclusief afstemming op fysieke veiligheid, openbare gezondheid e.d.). Als de niveaus niet aansluiten en de territoriale eenheden van de politie niet congruent zijn met de buitengrenzen van de veiligheidsregio, levert dit onnodige bestuurlijke drukte op. Ook is dan onduidelijk op welk niveau veiligheidsstatistieken worden gemaakt.

Het amendement voorziet in de mogelijkheid voor de minister om op dit uitgangspunt een uitzondering te maken op een gezamenlijk daartoe strekkend verzoek van de betrokken gezagsdragers.

Slob