Kamerstuk 30880-47

Amendement van het lid Slob over de territoriale onderdelen gelegen zijn in 1 veiligheidsregio

Dossier: Vaststelling van een nieuwe Politiewet (Politiewet 200.)

Gepubliceerd: 30 november 2011
Indiener(s): Arie Slob (CU)
Onderwerpen: openbare orde en veiligheid politie, brandweer en hulpdiensten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30880-47.html
ID: 30880-47
Wijzigingen: 30880-50

Nr. 47 AMENDEMENT VAN HET LID SLOB

Ontvangen 30 november 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Aan artikel 25 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Een regionale eenheid kan in territoriale onderdelen worden verdeeld met dien verstande dat een territoriaal onderdeel slechts gelegen kan zijn in één veiligheidsregio als bedoeld in artikel 1 van de Wet veiligheidsregio’s.

Toelichting

Dit amendement regelt dat territoriale eenheden van de politie altijd volledig vallen binnen de grenzen van één veiligheidsregio.

Het is voor een goede coördinatie bij rampen onwenselijk dat territoriale eenheden van de politie onder meerdere veiligheidsregio’s vallen. Opschaling in crisissituaties die boven de gemeentegrenzen uitstijgen gebeurt op het niveau van de veiligheidsregio. Ook de preparatie op rampen en crises van de rode, witte en blauwe kolom gebeurt op dat schaalniveau. Als wel brandweer en ambulance/ggd/openbare gezondheid op die schaal zijn georganiseerd, maar de politie niet volledig geeft dat onduidelijkheid, met de nodige veiligheidsrisico’s van dien.

Er zijn ook bestuurlijke bezwaren tegen territoriale eenheden van politie die vallen onder meerdere veiligheidsregio’s. De veiligheidsregio is gegroeid als schaal waarop bestuurders elkaar treffen op het gebied van veiligheid. Dat niveau wordt naar verwachting in een aantal regio’s ook gebruikt voor bestuurlijke afstemming van – onder meer – integraal veiligheidsbeleid (inclusief afstemming op fysieke veiligheid, openbare gezondheid e.d.). Als de niveaus niet aansluiten en de territoriale eenheden van de politie niet congruent zijn met de buitengrenzen van de veiligheidsregio, levert dit onnodige bestuurlijke drukte op. Ook is dan onduidelijk op welk niveau veiligheidsstatistieken worden gemaakt.

Slob