Kamerstuk 30880-29

Amendement van de leden Berndsen en Kuiken over een onafhankelijke klachtencommissie voor alle klachten

Dossier: Vaststelling van een nieuwe Politiewet (Politiewet 200.)


Nr. 29 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BERNDSEN EN KUIKEN

Ontvangen 28 november 2011

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel 68 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid, onder a, komt de zinsnede «over in de regeling aangewezen categorieën van» te vervallen.

2. In het derde lid komt de tweede volzin te vervallen.

II

Artikel 70 komt te luiden:

Artikel 70

  • 1. De korpschef draagt zorg voor de tijdige behandeling en afdoening van een klacht die is ingediend over een gedraging van een ambtenaar van de politie die is tewerkgesteld bij een ondersteunende dienst door de klachtcommissie

  • 2. De politiechef van de regionale of landelijke eenheid draagt zorg voor de tijdige behandeling en afdoening van een klacht die is ingediend over een gedraging van een ambtenaar van politie die bij die eenheid is tewerkgesteld door de klachtcommissie.

  • 3. De korpschef draagt zorgt voor de tijdige behandeling en afdoening van een klacht die is ingediend over een gedraging van een politiechef door de klachtcommissie.

  • 4. Het College van procureurs-generaal draagt zorg voor de tijdige behandeling en afdoening van een klacht die is ingediend over een gedraging van een ambtenaar van de rijksrecherche door de klachtcommissie.

  • 5. Onze Minister draagt zorg voor de tijdige behandeling en afdoening van een klacht die is ingediend over een gedraging vaneen korpschef en de krachtens artikel 28, derde lid, aangewezen leden van leiding van de politie.

  • 6. Onze Minister van Defensie draagt zorg voor de tijdige behandeling en afdoening van een klacht die is ingediend over een gedraging van een militair van de Koninklijke marechaussee, dan wel van enig ander onderdeel van de krijgsmacht, bij de uitvoering van zijn in deze wet omschreven taken, door de klachtcommissie.

III

Artikel 71 komt te luiden:

Artikel 71

  • 1. Bij de klachtcommissie, dan wel, in het geval dat er meerdere commissies zijn ingesteld, de behandelende/aangewezen klachtcommissie, bedoeld in artikel 68, tweede lid, onder a, kunnen worden ingediend:

    • a. klachten inzake gedragingen van een ambtenaar van politie;

    • b. klachten als bedoeld in artikel 70, eerste en derde lid;

    • c. klachten inzake gedragingen van een ambtenaar van de rijksrecherche;

    • d. klachten inzake gedragingen van de korpschef;

    • e. klachten inzake gedragingen van de krachtens artikel 28, derde lid, aangewezen leden van de leiding van de politie;

    • f. klachten inzake gedragingen van een militair van de Koninklijke marechaussee, dan wel van enig ander onderdeel van de krijgsmacht, bij de uitvoering van zijn in deze wet omschreven taken.

  • 2. De klachtcommissie brengt degene die krachtens artikel 70 verantwoordelijk is voor de tijdige behandeling en afdoening onverwijld op de hoogte van de ingediende klacht.

  • 3. Tenzij reeds naar tevredenheid van de klager aan diens klacht tegemoet ik gekomen, wordt van de klacht, onverwijld na de ontvangst ervan, afschrift gezonden aan de burgemeester van de gemeente waar de gedraging waarover wordt geklaagd heeft plaatsgevonden, alsmede aan de hoofdofficier van justitie van het arrondissement waarin de gemeente is gelegen waar de gedraging waarover wordt geklaagd, heeft plaatsgevonden. De burgemeester en de hoofdofficier van justitie worden in de gelegenheid gesteld over de klacht advies uit te brengen.

IV

Artikel 72 komt te luiden:

Artikel 72

In afwijking van artikel 9:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht wordt de klacht afgehandeld binnen veertien weken na de ontvangst van het klaagschrift.

Toelichting

Met dit amendement wordt geregeld dat alle klachten over politieambtenaren worden behandeld door een onafhankelijke klachtencommissie.

Sinds 2004 kent de politie een klachtenregeling waarbij een onafhankelijke klachtencommissie oordeelt over klachten die binnenkomen over politieambtenaren. Binnen het nieuwe politiebestel dient wederom sprake te zijn van onafhankelijke klachtbehandeling.

De behandeling en beoordeling van klachten dient zodoende niet in handen van de politiechef, korpschef of de minister te zijn, maar in alle gevallen te worden uitgevoerd door een onafhankelijke klachtencommissie. De politiechef, korpschef en minister dienen er op toe te zien dat klachten binnen een redelijke tijd/de aangegeven termijnen worden behandeld en afgedaan door een daarvoor ingestelde en onafhankelijke commissie.

Berndsen

Kuiken