Kamerstuk 30696-35

Toezending Handleiding opgraven en ruimen en de model-beheersverordening begraafplaatsen

Dossier: Wijziging van de Wet op de lijkbezorging

Gepubliceerd: 8 december 2010
Indiener(s): Piet Hein Donner (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (CDA)
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30696-35.html
ID: 30696-35

Nr. 35 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 december 2010

Bij brief van 11 november 2010 (kenmerk 30696-34/2010D44493) heeft de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken mij verzocht de Handleiding opgraven en ruimen en de model-beheersverordening begraafplaatsen toe te zenden. De Handleiding is 25 november jl. gepresenteerd1. Hierbij voldoe ik aan dit verzoek.

De VNG heeft begin dit jaar de model-beheersverordening begraafplaatsen herzien naar aanleiding van de inwerkingtreding van de wijziging van de Wet op de lijkbezorging. De VNG heeft toen haar leden op het gewijzigde model gewezen. Mede naar aanleiding van het amendement Van Raak/Knops (Kamerstukken II 2007/08, 30 696, nr. 23) inzake de mogelijkheid om bij AMvB regels te stellen over het ruimen van graven, is door de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) en de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB) het initiatief genomen hun bestaande publicaties inzake opgraven en ruimen te herzien en te bundelen. Dit heeft geresulteerd in de Handleiding. Ook de VNG heeft deelgenomen aan de werkgroep. De Handleiding wordt door de VNG onder alle gemeenten verspreid. Ik ben de LOB, de BVOB en de VNG erkentelijk voor hun inspanningen.

De Handleiding is de verantwoordelijkheid van de betrokken instanties. In algemene zin kan ik de inhoud onderschrijven. Op basis van de Handleiding kan de conclusie worden getrokken dat er voor het ruimen van graven met voldoende waarborgen omklede procedures zijn om dit op een respectvolle wijze te laten verlopen. De branche heeft er blijk van gegeven hier zelf op verantwoorde wijze invulling aan te kunnen en willen geven. Graag sluit ik mij aan bij de oproep van de VNG aan gemeenten om van de Handleiding gebruik te maken.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J. P. H. Donner