Kamerstuk 30520-9

Wijziging Boek 2 en 6 BW (stilzwijgende verlenging en opzegtermijn bij lidmaatschappen, abonnementen en overige overeenkomsten); Nota van Wijziging

Dossier: Voorstel van wet van het lid Van Dam houdende wijziging van Boek 2 en Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (stilzwijgende verlenging en opzegtermijn bij lidmaatschappen, abonnementen en overige overeenkomsten)

Gepubliceerd: 21 november 2008
Indiener(s):
Onderwerpen: burgerlijk recht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30520-9.html
ID: 30520-9
Origineel: 30520-18

30 520
Voorstel van wet van de leden Crone en Van Dam houdende wijziging van Boek 2 en Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (stilzwijgende verlenging en opzegtermijn bij lidmaatschappen, abonnementen en overige overeenkomsten)

nr. 9
NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 21 november 2008

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel I, onderdeel B wordt «, lid,» vervangen door: lid.

B

In artikel II, onderdeel A, komt artikel 236, onderdeel o, te luiden:

o. dat de bevoegdheid van de wederpartij om de overeenkomst, die schriftelijk of langs elektronische weg tot stand is gekomen, op een overeenkomstige wijze op te zeggen, uitsluit of beperkt.

Toelichting

Onderdeel A

De wijziging in onderdeel A betreft een wetstechnische wijziging. In het Burgerlijke Wetboek worden geen komma’s geplaatst indien verwezen wordt naar een specifiek lid van een artikel.

Onderdeel B

De huidige tekst van dit artikel 6:236, onderdeel o, BW in het wetsvoorstel bepaalt derhalve dat een algemene voorwaarde onredelijk bezwarend en vernietigbaar is wanneer deze verbiedt dat een overeenkomst op dezelfde wijze wordt opgezegd als de wijze waarop de overeenkomst is aangegaan. Een algemene voorwaarde die de wederpartij gebiedt om de overeenkomst op een andere wijze op te zeggen dan de wijze waarop de overeenkomst is aangegaan, valt echter niet onder de reikwijdte van dit artikel. Ook een algemene voorwaarde die de wijze beperkt waarop de wederpartij de overeenkomst kan opzeggen, valt niet onder reikwijdte van dit artikel.

De indiener beoogt echter te regelen dat overeenkomsten op dezelfde wijze moeten kunnen worden opgezegd als de wijze waarop zij zijn aangegaan. De indiener acht het niet gewenst als in de algemene voorwaarden een gebod wordt opgenomen waarin de wederpartij wordt verplicht om de overeenkomst op een andere wijze op te zeggen, dan de wijze waarop deze was aangegaan. De indiener acht het ook niet gewenst als in de algemene voorwaarden de mogelijkheid wordt beperkt om de overeenkomst op te zeggen op dezelfde wijze waarop deze was aangegaan.

Het in onderdeel B voorgestelde artikel 6:236, onderdeel o, BW bepaalt daartoe dat een algemene voorwaarde onredelijk bezwarend en vernietigbaar is, als deze de bevoegdheid van de wederpartij om de overeenkomst, die schriftelijk of langs elektronische weg tot stand is gekomen, op een overeenkomstige wijze op te zeggen, uitsluit of beperkt.

Van Dam