Stemming

Gewijzigd amendement van de leden Bushoff en Beckerman ter vervanging van nr. 17 over het voorkomen van grotere verschillen tussen de behandeling van gedupeerden van de gaswinning uit het Groningenveld

57,3 %
42,7 %


SGP

CU

DENK

VVD

FVD

Volt

PvdD

GroenLinks-PvdA

SP

CDA

BBB

D66

PVV

JA21

NSC


Nr. 32 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN BUSHOFF EN BECKERMAN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 17

Ontvangen 6 maart 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel F, wordt het voorgestelde artikel 52c als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt een «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Na de beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld, bedoeld in het eerste lid, dragen Onze Minister en het Instituut Mijnbouwschade Groningen, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Tijdelijke wet Groningen er bij de uitvoering van hun taken op grond van die wet zorg voor dat er als gevolg van deze beëindiging geen grotere verschillen in behandeling ontstaan tussen gedupeerden van de gaswinning met betrekking tot de afhandeling van schade, bedoeld in artikel 2, derde lid, van die wet, versterking als bedoeld in hoofdstuk 5 van die wet, verduurzaming en andere compensatie.

Toelichting

In het verleden werden de bewoners van het aardbevingsgebied vaak geconfronteerd met steeds aangepast beleid. Hierdoor ontstonden grote verschillen tussen bewoners, waardoor het bijvoorbeeld kon voorkomen dat in één straat sommige huizen wel werden versterkt en andere huizen niet. Ook ontstonden er verschillen in de afhandeling van schade, versterking en verduurzaming van huizen. Deze verschillen zijn onder andere ontstaan door het voortdurend aanpassen van bijvoorbeeld de NPR-richtlijnen voor veilig wonen, verschillen in beoordelingen van experts, verschillen in pilots en bestuurlijke afspraken voor specifieke doelgroepen, enz. De Commissie Verschillen heeft deze verschillen uitgebreid onderzocht en concludeert in haar rapport «Veilig, schadevrij en verduurzaamd» dat «onaanvaardbare verschillen zijn ontstaan: bij schadeherstel, de versterkingsoperatie en bij verduurzaming.»

In het voorliggende wetsvoorstel wordt de beëindiging van de gaswinning uit het Groningenveld geregeld, wat een noodzakelijke verbetering is voor het toekomstperspectief van de bewoners van het aardbevingsgebied. Echter moet worden voorkomen dat met het aannemen van dit wetsvoorstel de verschillen tussen de bewoners van het aardbevingsgebied weer worden vergroot. Fouten uit het verleden dienen niet te worden herhaald.

Dit amendement regelt dat expliciet wordt vastgelegd dat het wetsvoorstel er niet toe leidt dat er nieuwe onuitlegbare verschillen ontstaan en huidige verschillen tussen de bewoners in het aardbevingsgebied worden vergroot. Een gelijkwaardige en rechtvaardige toekomst wordt hiermee gegarandeerd, conform het hoofdadvies van de Commissie Verschillen.

Bushoff Beckerman


Gewijzigd amendement van de leden Bushoff en Beckerman ter vervanging van nr. 17 over het voorkomen van grotere verschillen tussen de behandeling van gedupeerden van de gaswinning uit het Groningenveld

2024-03-06
Dossier: 36441
Indiener(s): Sandra Beckerman (SP), Julian Bushoff (PvdA)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36441-32.html