Stemming

Amendement van de leden Beckerman en Bushoff ter vervanging van nr. 8 over het nadrukkelijk benoemen van het voorkomen van nadelige gevolgen als onderdeel van de nazorg

97,3 %
2,7 %


PvdD

PVV

FVD

VVD

CDA

Volt

BBB

DENK

GroenLinks-PvdA

D66

JA21

SP

SGP

CU

NSC


Nr. 14 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BECKERMAN EN BUSHOFF TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 81

Ontvangen 5 maart 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel H, wordt in het voorgestelde artikel 52g, eerste lid, onderdeel a, na «zoveel mogelijk» ingevoegd «te voorkomen en».

Toelichting

De indieners stellen voor om het woord «voorkomen» toe te voegen aan artikel 52g.

De indieners beogen met dit amendement een nazorgplan voor Groningen vast te stellen in de wet. Door het woord «voorkomen» toe te voegen aan artikel 52g wordt voor de uitoefening van de zorgplicht door de NAM – nadat de gaswinning uit het Groningenveld is beëindigd – weer zoveel mogelijk aangesloten bij de zorgplicht van artikel 33, eerste lid, onder a, van de Mijnbouwwet. Deze zorgplicht geldt voor alle mijnbouwoperators in Nederland en zou volgens SodM ook weer voor het Groningen-gasveld moeten gaan gelden.

Het zorgplichtartikel in artikel 33 van de Mijnbouwwet fungeert als vangnet voor bijvoorbeeld nu nog onbekende risico’s. Het is niet uit te sluiten dat kennisontwikkeling en/of na-ijlende effecten die zich nu nog niet openbaren maar in de toekomst preventieve onderzoeken en zo nodig preventieve maatregelen van de NAM vereisen. Met dit amendement wordt in de wet verankerd dat meer van de NAM wordt verwacht dan slechts in actie komen om de nadelige gevolgen te beperken nadat zij zich hebben voorgedaan.

Beckerman Bushoff


Amendement van de leden Beckerman en Bushoff ter vervanging van nr. 8 over het nadrukkelijk benoemen van het voorkomen van nadelige gevolgen als onderdeel van de nazorg

2024-03-05
Dossier: 36441
Indiener(s): Sandra Beckerman (SP), Julian Bushoff (PvdA)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36441-14.html