Stemming

Gewijzigd amendement van het lid Paulus Jansen ter vervanging van nr. 17 over de openbaarheid van het leegstandregister en het aanbodregister

46,7 %
53,3 %


PVV

PvdD

PvdA

CDA

CU

D66

VVD

Verdonk

GL

SP

SGP


31 560
Voorstel van wet van de leden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Leegstandwet, en enige andere wetten in verband met het verder terugdringen van kraken en leegstand (Wet kraken en leegstand)

nr. 25
NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID JANSEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 17

Ontvangen 14 oktober 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel II, onderdeel C, wordt aan artikel 3, tweede lid, van de Leegstandwet toegevoegd: De lijst wordt, met uitzondering van de persoonlijke gegevens van de eigenaar, openbaar gemaakt door terinzagelegging op het gemeentehuis. De raadpleger van de lijst toont voorafgaand een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht. De openbaarmaking en raadpleging van de lijst kunnen eveneens, al dan niet in combinatie met de op de in de derde en vierde volzin bedoelde wijze, plaatshebben langs elektronische weg, mits daarbij is voorzien in een gelijkwaardige wijze van verifiëren van de identiteit van degene die de lijst raadpleegt.

II

In artikel II, onderdeel C, wordt aan artikel 7 van de Leegstandwet een lid toegevoegd, luidende:

4. De eigenaar geeft burgemeester en wethouders kennis van een aanbod tot ingebruikname als bedoeld in het eerste lid. Burgemeester en wethouders houden hiervan een lijst bij, die, met uitzondering van de persoonlijke gegevens van de eigenaar, wordt openbaar gemaakt door terinzagelegging op het gemeentehuis. De raadpleger van de lijst toont voorafgaand een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht. De openbaarmaking en raadpleging van de lijst kunnen eveneens, al dan niet in combinatie met de op de in de derde en vierde volzin bedoelde wijze, plaatshebben langs elektronische weg, mits daarbij is voorzien in een gelijkwaardige wijze van verifiëren van de identiteit van degene die de lijst raadpleegt.

Toelichting

Het leegstandregister kan een belangrijke rol spelen in het maatschappelijke en politieke debat in een gemeente over leegstand en de bestrijding daarvan. In voorkomende gevallen zouden belangstellenden suggesties kunnen doen voor alternatief gebruik van leegstaande gebouwen, of mogelijke nieuwe gebruikers aandragen. Daarom regelt het amendement dat het register openbaar is.

Om misbruik te voorkomen wordt het register openbaar gemaakt door terinzagelegging op het gemeentehuis, waarbij voorafgaande identificatie verplicht gesteld wordt, dan wel langs digitale weg, mits daarbij een gelijkwaardige vorm van identificatie verzekerd is. De indiener denkt daarbij bijvoorbeeld aan DigiD. Ook kan worden gekozen voor een combinatie van terinzagelegging en digitale openbaarmaking resp. raadpleging.

Persoonlijke gegevens van de eigenaar van het gebouw worden niet openbaar gemaakt in verband met bescherming van de privacy.

Eveneens regelt het amendement dat b&w een openbare lijst bijhouden van het door eigenaren gedane aanbod tot ingebruikname van gebouwen.

Jansen


Gewijzigd amendement van het lid Paulus Jansen ter vervanging van nr. 17 over de openbaarheid van het leegstandregister en het aanbodregister

2009-10-14
Dossier: 31560
Indiener(s): Paulus Jansen
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31560-25.html