Stemming

Amendement van het lid Paulus Jansen over de verplichtstelling van de leegstandverordening

46,7 %
53,3 %


Verdonk

CDA

PvdA

PvdD

VVD

SP

D66

SGP

PVV

GL

CU


31 560
Voorstel van wet van de leden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Leegstandwet, en enige andere wetten in verband met het verder terugdringen van kraken en leegstand (Wet kraken en leegstand)

nr. 22
AMENDEMENT VAN HET LID JANSEN

Ontvangen 13 oktober 2009

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel C, wordt in artikel 2 «kan een leegstandverordening vaststellen» vervangen door: stelt een leegstandverordening vast.

Toelichting

Volgens de indieners van het initiatiefwetsvoorstel stond eind 2008 ten minste 4,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, 11 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte, 2 miljoen vierkante meter winkelruimte en 313 000 woningen. Dat toont aan dat leegstand een enorme omvang heeft, dus niet beperkt is tot een klein deel van de Nederlandse gemeenten.

In dat geval zou naar de mening van de indiener de bestrijding van leegstand niet een ad hoc, maar een structureel karakter moeten hebben.

Door gemeenten te verplichten een leegstandverordening vast te stellen wordt de monitoring van leegstand structureel geregeld. Daarmee krijgt de gemeenteraad inzicht in de ontwikkeling van de problematiek. Zolang de leegstand niet problematisch is blijven de gemeentelijke inspanningen beperkt tot het bijhouden van een leegstandregister. Zodra de problematiek ernstiger wordt kunnen burgemeester en wethouders, eventueel daartoe uitgenodigd door de gemeenteraad , besluiten om actief te gaan handhaven.

De uitvoeringskosten van het amendement kunnen naar de mening van de indiener beperkt blijven door de aanpak zoveel mogelijk te standaardiseren. De VNG kan een model-leegstandverordening opstellen, die gemeenten een-op-een kunnen overnemen. Het leegstandregister kan worden bijgehouden door een landelijke serviceorganisatie van de gemeentenvergelijkbaar met Woningnet voor de woonruimteverdeling- die een geautomatiseerd systeem aanbiedt waar alle gemeenten gebruik van kunnen maken.

Jansen


Amendement van het lid Paulus Jansen over de verplichtstelling van de leegstandverordening

2009-10-13
Dossier: 31560
Indiener(s): Paulus Jansen (SP)
Onderwerpen:
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31560-22.html