Kamervraag 2022Z00556

Bersiap

Ingediend 17 januari 2022
Beantwoord 4 februari 2022 (na 18 dagen)
Indiener Wybren van Haga (BVNL)
Beantwoord door Gunay Uslu (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (D66)
Onderwerpen cultuur en recreatie kunst
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2022Z00556.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20212022-1567.html
 • Vraag 1
  Bent u bekend met het bericht «Rijksmuseum: toch aandacht voor term Bersiap»?1

  Ja.

 • Vraag 2
  Wat vindt u van het feit dat geprobeerd is om de genocide op landgenoten en andere niet-inlanders, die vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond in voormalig Nederlands-Indië, onder het tapijt te schuiven?

  Dit is geen weergave van de feiten. Het Rijksmuseum heeft laten weten dat het museum de term Bersiap niet schrapt, maar zal uitleggen en voorzien van historische context.

 • Vraag 3
  Deelt u de mening dat we niet mogen vergeten dat er in de Bersiap-periode op grote schaal werd gemarteld, verkracht en vermoord? Zo ja, heeft u de bereidheid om, in samenspraak met de stichting Nationaal Monument slachtoffers Bersiap, te onderzoeken of er in Den Haag (de Weduwe van Indië) een Nationaal Bersiap-monument kan komen ter nagedachtenis aan de slachtoffers en ter voorkoming van het vervalsen van de geschiedenis?

  Ik hecht aan aandacht voor onze gezamenlijke geschiedenis, inclusief de zwarte bladzijden daarin. Daarom waardeer ik de inzet van musea om historische onderwerpen toegankelijk te maken voor het publiek, gebaseerd op gedegen historisch onderzoek. Ik zie op dit moment geen aanleiding om de oprichting van een Nationaal Bersiap-monument te onderzoeken.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2022Z00556
Volledige titel: Bersiap
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20212022-1567
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Van Haga over Bersiap