Kamervraag 2015Z15016

Het bericht dat windmolenparken op zee 80% minder energie opleveren

Ingediend 26 augustus 2015
Beantwoord 15 september 2015 (na 20 dagen)
Indieners Reinette Klever (PVV), Barry Madlener (PVV)
Beantwoord door Melanie Schultz van Haegen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD), Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen energie natuur en milieu
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2015Z15016.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20152016-15.html
  • Vraag 1
    Bent u bekend met het bericht «Hoeveelheid energie opgewekt door windparken teleurstellend»?1

    Ja, en ook met de naderhand door BNR geplaatste actualisatie en toelichting daarbij.

  • Vraag 2
    Deelt u de bevindingen van de in het artikel genoemde onderzoeker dat windturbineparken minder energie zullen opwekken dat iedereen nu aanneemt? Zo nee, waarom niet?

    Nee. De afvang van wind tussen windturbines onderling (het zog-, of in het Engels: wake-effect) is algemeen bekend. In de ontwerpen, berekeningen en financiële onderbouwingen voor windparken wordt met dit effect rekening gehouden. Die effecten zijn voor de geplande windparken op zee in ons land echter veel kleiner dan de 80% die door het bericht in eerste instantie gesuggereerd werd. De journalist geeft in zijn later geplaatste toelichting aan dat hij in zijn bericht abusievelijk geen onderscheid heeft gemaakt tussen de opgestelde hoeveelheid windvermogen en de opbrengst per vierkante kilometer. Daarnaast geeft de journalist zelf aan dat het ongelukkig was om de conclusies van het wetenschappelijke artikel waarop hij zich baseerde te vertalen naar het windenergiegebied Borssele. Dat artikel gaat namelijk uit van een hypothetische situatie, waarin een gebied van 100 bij 1.000 kilometer (ca. 2,5 maal zo groot als Nederland) helemaal vol gezet wordt met windturbines. Dat is in de Nederlandse context onrealistisch en niet aan de orde.

  • Vraag 3
    Wat betekenen deze nieuwe inzichten in de verstrekte subsidieverlening en wat is de werkelijke kostprijs van windenergie? Kunt u hierin een onderscheid maken tussen windturbines op land en windturbines op zee? Zo nee, waarom niet?

    Er is geen sprake van nieuwe inzichten en er zijn dus ook geen gevolgen voor de kostprijs van windenergie of de verleende subsidie. De SDE+-subsidie wordt bovendien verleend voor elke kilowattuur (kWh) elektriciteit die aan het net wordt geleverd. Indien de windturbines minder elektriciteit zouden leveren, wordt er automatisch ook minder subsidie uitgekeerd. Dit geldt zowel op land als op zee.

  • Vraag 4
    Bent u bereid om alle windmolenplannen meteen stop te zetten en de kosten en opbrengsten opnieuw te berekenen? Zo nee, waarom niet?

    Nee, zie de antwoorden op vraag 2 en 3.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2015Z15016
Volledige titel: Het bericht dat windmolenparken op zee 80% minder energie opleveren
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20152016-15
Volledige titel: Antwoord op vragen van de leden Madlener en Klever over het bericht dat windmolenparken op zee 80% minder energie opleveren