Kamervraag 2014Z20016

Het bericht ‘Zorgen om lichtere norm voor aardbevingsschade’

Ingediend 7 november 2014
Beantwoord 5 februari 2015 (na 90 dagen)
Indiener Stientje van Veldhoven (D66)
Beantwoord door Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen economie overige economische sectoren
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2014Z20016.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20142015-1224.html
  • Vraag 1
    Bent u bekend met dit artikel en/of het besluit van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM)?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Wat is de precieze redenatie van de NAM om de pga-norm (peak ground acceleration-norm) te verlagen?

    NAM gaat in de opzet van de pilotregeling preventief versterken uit van een maximale grondversnelling van 0.2g in Loppersum en 0.12g daarbuiten. Deze waarden (met een 10% overschrijdingskans voor de komende drie jaar) worden ook gehanteerd in het instemmingsbesluit met het winningsplan, dat ik op 29 januari 2014 naar uw Kamer heb gestuurd. NAM heeft de normen niet verlaagd in de opzet van de pilotregeling en is binnen de kaders van het besluit gebleven. Er heeft hierover dan ook geen overleg met EZ en de Dialoogtafel plaatsgevonden.
    In de interim-norm, gepubliceerd door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) van 15 mei 2014 is een grondversnelling van 0.32g genoemd. Deze grondversnelling is hoger dan de grondversnelling die NAM hanteert. Vooralsnog ga ik ervan uit dat dit komt doordat bij de berekening conservatieve schattingen zijn gebruikt. Zoals aangekondigd in mijn Kamerbrief van 16 december jl. (Kamerstuk 33 529 nr. 91), komt er een vervolg op deze interim-norm. Begin februari presenteert NEN de eerste versie van de Nationale Praktijk Richtlijn (NPR). Ik zal uw Kamer hier in de eerste week van februari over informeren.

  • Vraag 3
    Is de aanpassing van deze norm met u overlegd? En met de Dialoogtafel? Zo nee, waarom niet?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 4
    Wat is uw oordeel over het besluit van de NAM om een lichtere pga-norm te hanteren voor het vaststellen en het eventueel herstellen van aardbevingsschade, en wat gaat u doen met dat besluit?

    Zie antwoord vraag 2.

  • Vraag 5
    Welke pga-norm is minimaal noodzakelijk voor het Groningse aardbevingsgebied?

    De te hanteren van pga-norm in een bepaald gebied is afhankelijk van de afstand tot de kern van het risicogebied. Zo zal de maximale grondversnelling in Loppersum groter zijn dan aan de rand van het risicogebied. Daarom is er geen sprake van één te hanteren grondversnelling (pga) die voor alle gebouwen toepasbaar is. De te hanteren pga-norm speelt een belangrijke rol bij het aardbevingbestendig maken van gebouwen. In de eerste week van februari zal ik uw Kamer informeren over de normen voor aardbevingbestendig bouwen. Dan zal ik ook nader ingaan op de pga-norm.

  • Vraag 6
    In het artikel wordt vermeld dat er gewerkt wordt aan een definitieve pga-norm; kunt u in verband met de (rechts)zekerheid van de inwoners uit het aardbevingsgebied toelichten hoe en wanneer deze wordt vastgesteld?

    Zie antwoord vraag 5.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2014Z20016
Volledige titel: Het bericht ‘Zorgen om lichtere norm voor aardbevingsschade’
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20142015-1224
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Van Veldhoven over het bericht 'Zorgen om lichtere norm voor aardbevingsschade'