Kamervraag 2013Z11571

Het artikel ‘meer kans op een baan met een Nederlandse naam’

Ingediend 7 juni 2013
Beantwoord 10 juli 2013 (na 33 dagen)
Indieners Mariëtte Hamer (PvdA), Keklik Yücel (PvdA)
Beantwoord door Lodewijk Asscher (viceminister-president , minister sociale zaken en werkgelegenheid) (PvdA)
Onderwerpen organisatie en beleid werk
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2013Z11571.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20122013-2801.html
1. Algemeen Dagblad, 5 juni 2013
  • Vraag 1
    Heeft u kennisgenomen van het artikel «Meer kans op een baan met een Nederlandse naam»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Deelt u de mening, dat het ronduit teleurstellend is dat een niet- Nederlandse achternaam de kans aanzienlijk verkleint om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek?

    Ja, ik vind dit teleurstellend. Eerder bleek ook uit het rapport «liever Mark dan Mohammed?» van het Sociaal en Cultureel Planbureau (2010) dat (fictieve) niet-westerse kandidaten die volledig gelijk zijn aan autochtone kandidaten, minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Uit het feit dat mensen met een Nederlandse naam vaker worden uitgenodigd voor een gesprek kan echter niet worden geconcludeerd dat er in alle gevallen sprake is van discriminatie. Als er sprake is van discriminatie is dit onacceptabel en dient dit krachtig te worden bestreden. Het is aan het College voor de Rechten van de Mens of de rechter om in ieder concreet geval te beoordelen of er sprake is van een verboden onderscheid.

  • Vraag 3
    Wat is de stand van zaken van het overleg met sociale partners om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan?

    Op 18 februari 2013 heb ik aan de SER een advies gevraagd over discriminatie op de arbeidsmarkt. Dit wordt eind 2013 verwacht. Naar aanleiding van dit advies wil ik bezien of en zo ja welke vervolgacties op het gebied van arbeidsmarktdiscriminatie nodig zijn.

  • Vraag 4
    Deelt u de mening dat anoniem solliciteren breder zou moeten worden ingezet?

    Uit praktijktesten met anoniem solliciteren bij verschillende gemeenten (Nijmegen 2007/2008 en Den Haag 2008) is niet naar voren gekomen dat de kans op een uitnodiging voor een sollicitant met een Nederlandse naam voor een sollicitatiegesprek groter is.
    Het voorkomen en bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Het is de taak van de overheid om de (rand)voorwaarden te scheppen die noodzakelijk zijn om discriminatie tegen te gaan. Het is aan de werkgever om discriminatie in de werving- en selectiefase te voorkomen. Dit geldt zeker ook voor de overheid in haar rol als werkgever. Ik ben er niet voor om anoniem solliciteren te promoten.

  • Vraag 5
    Deelt u de mening dat de overheid daarbij een voortrekkersrol hoort te vervullen?

    Zie antwoord vraag 4.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2013Z11571
Volledige titel: Het artikel ‘meer kans op een baan met een Nederlandse naam’
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20122013-2801
Volledige titel: Antwoord op vragen van de leden Yücel en Hamer over het artikel ‘meer kans op een baan met een Nederlandse naam’