Kamervraag 2011Z03936

De mogelijkheid om de wietpas te weigeren

Ingediend 25 februari 2011
Beantwoord 5 april 2011 (na 39 dagen)
Indiener Lea Bouwmeester (PvdA)
Beantwoord door
Onderwerpen criminaliteit openbare orde en veiligheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z03936.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-2103.html
1. Parool, «Stad mag de wietpas negeren», 24 februari 2011.
  • Vraag 1
    Heeft u kennisgenomen van het artikel «Stad mag de wietpas negeren»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Klopt de analyse van de hoogleraar dat gemeenten zelf kunnen bepalen of zij de wietpas willen invoeren of niet? Zo nee, welke rechtsregel heeft de hoogleraar gemist waaruit blijkt dat de gemeenten wel moeten voldoen aan de door het kabinet opgelegde eis om de wietpas in te voeren?

    Zodra de maatregelen uit het Regeerakkoord zijn vormgegeven, zullen deze gaan gelden voor alle gemeenten. Het kabinet zal uw Kamer dit voorjaar over de vormgeving informeren.

  • Vraag 3
    Bent u bereid om het invoeren van de wietpas als een advies aan de gemeenten voor te leggen in plaats van proberen de gemeenten te verplichten om de wietpas in te voeren?

    Nee. Conform het Regeerakkoord wordt landelijk het principe van een besloten club ingevoerd. Een dergelijke invoering voorkomt dat zich een waterbed-effect voordoet en er regionaal coffeeshoptoerisme op gang komt. Uiteraard is er wel overleg met gemeenten en (grens-)regio’s over hoe dit het beste kan gebeuren.

  • Vraag 4
    Deelt u de mening van de hoogleraar die beweert dat er een reële kans is dat de handel dan ondergronds gaat? Zo nee, waarom denkt u dat juist bij de introductie van de wietpas de handel niet ondergronds gaat? Zo ja, bent u bereid af te zien van het invoeren van de wietpas?

    Het is niet uitgesloten dat een deel van de gebruikers zonder pasje zijn toevlucht zal proberen te nemen tot illegale verkooppunten. Illegale verkooppunten worden conform de wettelijke mogelijkheden aangepakt door het lokale bestuur, het Openbaar Ministerie en de politie. Zij vormen geen beletsel voor de introductie van de maatregelen uit het Regeerakkoord.

  • Vraag 5
    Deelt u de mening van de hoogleraar dat de met de handel in softdrugs een groot economisch belang is gemoeid in Amsterdam dat verder strekt dan de softdrugs zelf? Zo nee, waarom niet?

    Het Nederlandse drugsbeleid steunt op twee pijlers. Die van de bescherming van de volksgezondheid enerzijds en van de bestrijding van overlast en criminaliteit anderzijds. Het drugsbeleid heeft niet tot doel de bescherming van economische belangen.

  • Vraag 6
    Wat is uw oordeel over de «wietknip»?

    Voor zover ik uit de krant heb begrepen, maakt de wietknip het voor buitenlanders mogelijk om cannabis te kopen in een coffeeshop. Dit gaat in tegen het beleid, verwoord in het Regeerakkoord. Coffeeshops worden besloten clubs die alleen toegankelijk zijn voor meerderjarige ingezetenen van Nederland.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z03936
Volledige titel: Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de mogelijkheid om de wietpas te weigeren (ingezonden 25 februari 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-2103
Volledige titel: Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de mogelijkheid om de wietpas te weigeren (ingezonden 25 februari 2011).