Gepubliceerd: 20 december 2023
Indiener(s): Kuipers
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36483-2.html
ID: 36483-2

Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is gebleken om in de Wet publieke gezondheid in het kader van de bestrijding van een epidemie van een infectieziekte behorend tot groep A of een directe dreiging daarvan te voorzien in een directe sturingsbevoegdheid van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de directeur publieke gezondheid van de gemeentelijke gezondheidsdienst voor zover het gaat om het treffen van medisch-operationele voorzieningen, alsmede om een grondslag op te nemen om regels te kunnen stellen over de wijze waarop de gemeentelijke gezondheidsdienst de taken in het kader van de algemene infectieziektebestrijding uitvoert;

Zo is het, dat Wij, de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

ARTIKEL I

De Wet publieke gezondheid wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van het eerste lid worden twee zinnen toegevoegd, luidende: «Deze bevoegdheid omvat niet het treffen van medisch-operationele voorzieningen. Daartoe kan Onze Minister in de genoemde situatie de directeur publieke gezondheid, bedoeld in artikel 14, derde lid, in diens hoedanigheid als leidinggevende van de gemeentelijke gezondheidsdienst opdragen deze ten behoeve van de bestrijding te treffen.

2. In het vierde lid wordt «eerste, tweede of derde lid» vervangen door «eerste lid, eerste zin, tweede of derde lid».

3. In het vijfde lid wordt «eerste of tweede lid» vervangen door «eerste lid, eerste zin, of tweede lid».

4. Onder vernummering van het zesde lid tot zevende lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 6. Zodra toepassing wordt gegeven aan het eerste lid, derde zin, informeert Onze Minister de voorzitter van de veiligheidsregio die het aangaat onverwijld.

5. In het zevende lid (nieuw) wordt na «de voorzitter van de veiligheidsregio» ingevoegd «, de directeur publieke gezondheid van de gemeentelijke gezondheidsdienst».

6. Er wordt een artikellid toegevoegd, luidende:

  • 8. Bij algemene maatregel van bestuur wordt bepaald welke voorzieningen in ieder geval als medisch-operationele voorzieningen als bedoeld in het eerste lid worden aangemerkt.

B

In hoofdstuk IV wordt na artikel 16 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 16a

Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld over de wijze waarop het college van burgemeester en wethouders de taken of onderdelen van de taken, bedoeld in artikel 6, eerste lid, laat uitvoeren door de gemeentelijke gezondheidsdienst, bedoeld in artikel 14, zo nodig in samenwerking met andere colleges van burgemeester en wethouders en hun gemeentelijke gezondheidsdiensten.

C

Na artikel 59 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 59a

  • 1. Onze Minister verstrekt een specifieke uitkering als bedoeld in artikel 15a van de Financiële-verhoudingswet aan de gemeentelijke gezondheidsdienst, bedoeld in artikel 14, ter vergoeding van de kosten die de gemeentelijke gezondheidsdienst maakt om bij de uitvoering van de taken of onderdelen van de taken, bedoeld in artikel 6, eerste lid, gevolg te geven aan de krachtens artikel 16a opgedragen wijze van uitvoering.

  • 2. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld over de specifieke uitkering, waaronder de hoogte, verlening, vaststelling en terugvordering van de uitkering en de verplichtingen die aan de uitkering kunnen worden verbonden.

D

In artikel 62, eerste lid, wordt na «maatregelen te treffen» ingevoegd «of de directeur publieke gezondheid van de gemeentelijke gezondheidsdienst opdraagt medisch-operationele voorzieningen te treffen»

E

Artikel 68b wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Artikel 7 is van toepassing in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, met dien verstande dat onder «de directeur publieke gezondheid van de gemeentelijke gezondheidsdienst» wordt verstaan «het bestuurscollege».

ARTIKEL II

Deze wet treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin deze wet wordt geplaatst, met uitzondering van artikel I, onderdelen B en C, dat in werking treedt op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

ARTIKEL III

Deze wet wordt aangehaald als: Tweede tranche wijziging Wet publieke gezondheid.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren die zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,